![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie sądziłem, że BIBLIA PHP5+mySQL wydania HELION z 2005 roku może mieć takie BYKI!!! Dokładnie chodzi o metodę $_GET "opisaną" na stronie 164,165-166. Tam, jest przykład jak to pięknie można tworzyć szablony i wywoływać zawatości z plików zewnętrznych za pomocą funkcji include, require lub include_once i require_once.
Moja przeglądarka twierdzi, że w treści dokumentu jest błąd - ale ja go przepisałem z podręcznika: <?php include("$_GET['Name'.inc"); ?> oczywiście, że jest błąd sobie odpowiedziałem bo nie ma nawiasu zamykającego ]. Dodałem go i lipa - nie działa. W ponad 1000 stronicowej książce jest tylko jeden lub dwa niepełne przykłady użycia metody GET do nawigacji po stronach WWW. Koszmar... Otórz przykład jest bezwartościowy i nie mogę nigdzie nawet na profesjonalnych serwisach php znaleźć rozwiązania uważam trywilnego problemu. Mianowicie nawigacji po stronach. Proszę o pomoc w jaki sposób zrobić odnośnik oraz wczytać poprawnie bez błędów zawartość strony do której się odnosi w php za pomocą metody GET przy użyciu zmiennej z zewnętrznego pliku z rozszerzeniem *.inc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dziękuję... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif)
Czy znasz może lepszy sposób nawigacji między stronami w php. Bardzo Ci dziękuję - Twoja pomoc mi się pewnie przyda. Mam takie pytania: 1/. Jak ukryć pełen adres strony php. Aby po wpisaniu np. vobis.pl nie pojawiało mi się vobis.pl/index.php?Name=main tylko bez względu na to jaka się wyśwyetli strona było zawsze wyswietlony główny adres domeny czyli np. vobis.pl. Jak to można zrobić? 2/. Bezpieczeństwo metody GET. Czy jest jakaś inna poza metodą GET możliwość nawigacji między stronami WWW ? 3/. Wiem, że jest jeszcze POST ale tej głównie używałem do wysyłania maili po wypełnienieu formularza na stronie. Czy metody POST też się używa do nawigacji ? 4/. Czy istnieje możliwość zbudowania takiego serwisu w php w którym po dodaniu nowego odnośnika automatycznie dodaje się pozycja do niego w menu ? 5/. Często w php są serwisy które mają część informacji głównej i >>> więcej po kliknięciu na więcej pokazuje się cała treść informacji jak to jest zrobione? Czy przy użyciu bazy danych mySQL czy z plików zewnętrznych. Pozdrawiam, (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/ohmy.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. ramki, ale to zły pomysł i jeszcze gorsze rozwiązanie
2. oczywiście, że jest. rozważ, że można robić adresy typu index.php?p=about, można też rozbić ją na wiele plików, a więc index.php, about.php, news.php... pomysłów jest więcej, tylko trzeba mieć wyobraźnię (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) 3. nie 4. oczywiście 5. nie ma to znaczenia, mogą być i pliki, i baza z twoich pytań widać, że jeszcze nie zrozumiałeś, na czym polega php - radzę więc jak na razie porobić proste skrypty i czekać na doświadczenie, które wkrótce się pojawi. a teraz nie porywaj się z motyką na słońce i obserwuj, jak różne rzeczy rozwiązane są w innych serwisach/skryptach opensource. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:17 |