![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Tworzę system logowania oparty na bazie danych. Mam jednak pewien problem. Bo o ile przez samo logowanie użytkowników przeszedłem praktycznie bez większych problemów, to mam problem z podstronami. Oparłem to na sesjach i jakieś tam amatorskie efekty na stronie widzę. Ale co trzeba zastosować, żeby na stronę xyz.php niemożna było wejść przez wpisanie w przeglądarce www.costam.pl/xyz.pl . I żeby mieli do niej dostęp tylko zalogowani użytkownicy.
Szukałem na forum podobnych tematów i starałem się zastosować podane tam rozwiązania. Jednak niczego efektywnie nie udało mi się wykorzystać. Prosiłbym o podsunięcie jakiegoś pomysłu do rozwiązania problemu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 347 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2005 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Sprawdzasz na poczatku strony czy jest sesja, jezeli jest to wyswietlasz strone, jezeli nie ma to nie wyswietlasz, proste ;]
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
To coś takiego:
? Czy bardziej w stylu: ? W pierwszym wypadku ciągle pokazuje się Jesteś zalogowany, a w drugim zawsze było Nie jesteś zalogowany. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
W pierwszym wypadku sprawdza, czy w ogole sie udalo stworzyc sesje.
W drugim bedziesz zalogowany tylko, gdy beda dane z formularza.
Ten post edytował erix 8.06.2006, 12:28:56 |
|
|
|
|
|
|
|
Niestety, żadnej z tych propozycji nie przyswoiłem :/ Rozwiązałem to inaczej, ale nie wiem, na ile jest to bezpieczne rozwiązanie.
plik.php
Został on dołączony do pliku dodaj.php. Teraz jeżeli wejdzie się na http://www.koniczynka.voip24h.info/dodaj.php widać tylko tekst, a po zalogowaniu włączają się już linki do funkcji. Jednak nie wiem, czy takie rozwiązanie jest bezpieczne, dlatego proszę o opinię osób bardziej kompetentnych w php niż ja. [Wiem tylko, że bezpieczeństwo tego zależy od bezpieczeństwa serwera ;-) ] |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 20:06 |