![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki formularz: MAX_FILE_SIZE ustawilem dla testow na 1MB. Problem w tym, ze trzeba wyslac caly plik na serwer, zeby sie dowiedziec ze jest za duzy. Dopiero jak plik sie zaladuje (sadzac po czasie wysylania formularza) to mam ustawione w php $_FILES['userfile']['error']=2. A blad powinien byc chyba zlaszany przed wyslaniem? Co tu jest grane? Ten post edytował marcini82 7.06.2006, 10:41:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie masz takiej mozliwosci po stronie klienta.
Chyba, ze za pomoca VBS, ale to juz inna para kaloszy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole MAX_FILE_SIZE jest niestety zależne od przeglądarki i nie można na nim oprzeć walidacji rozmiaru pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
revyag, jemu chyba chodzi o sprawdzenie, czy plik wybrany do uploadu (przed wyslaniem na serwer) nie jest wiekszy od dopuszczonego.
Ja to tak zrozumialem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix o tym samym mówię. Przeglądarka powinna poinformować użytkownika że rozmiar pliku podanego do uploadu jest większy od wartości podanej w MAX_FILE_SIZE.
http://pl2.php.net/manual/pl/features.file-upload.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli to przegladarka powinna zareagowac, a php nie dostaje od niej informacji o rozmiarze pliku zanim sie on caly nie zaladuje?
To w takim razie mozecie mi napisac, w jakich przegladarkach to dziala? Bo probowalem w najnowszych wersjach IE i FF i nic z tego... Czy to co pisza w manualu php o kontroli rozmiaru przed wyslaniem to tylko nic nie warte pobozne zyczenia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:25 |