![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę osiągnąć taki layout jak na screenie: http://www.kamil.klecza.pl/layout.png Oczywiście div 1 ok, ale problem zaczyna się przy div 2 i 3. Div 2 to ma być menu które będzie zajmowało powiedzmy 150px. Div 3 ma się rozciągać na pozostałą część ekranu. No i właśnie... jak to zrobić? ![]() Ktoś mógłby pomóc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane z palca Ten post edytował gekon 5.06.2006, 20:25:36 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Div 2 to ma być menu które będzie zajmowało powiedzmy 150px[quote]A Ty podajesz względny rozmiar czyli 20% i 80% dla content.
cyphelf: Coś tam chyba wypatrzyłem, potestuje jutro. Mimo wszystko czekam na dalsze propozycje;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy wielką trudność sprawi Ci zamienienie wartości szerokości dla tych bloków?
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@gekon: popraw mnie jeśli się mylę, ale ustawienie szerokości #sidebar na 150px, spowoduje, że #content nie będzie już rozciągał się na pozostałą część ekranu. Będzie się rozciągał na 80% jego szerokości, a te 80% będzie się różniło w zależności od rozdzielczości ekranu, a więc dostępnej szerokości.
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
No niestety dokładnie tak. Gdyby tak nie było to nie byłoby problemu:/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli layout jest jako cała gotowa grafika to mozesz go pociąć np w Photoshopie i tam masz opcje że zapisauje ci w postaci div-ów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zapisuje w postaci divów, ale tła tych divów to obrazki i nie ma szans, żeby wygenerował layout o którym mowa w tym temacie.
Poza tym kod generowany przez programy graficzne, trzeba omijać z daleka. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Kod #sidebar{ width: 150px; float: left; } Kod #content { margin-left: 150px; } Jeszcze raz dzięki... teraz jak czytam rozwiązanie to aż mi głupio że o coś tak prostego pytałem:D |
|
|
![]()
|
|
Tak, w moim przykładzie oba bloki muszą mieć podaną szerokość. Ale ma to swoje zalety jak np. to, że u mnie pierwsza wyświetli się treść a dopiero potem menu. Każdemu według potrzeb
![]() -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, w moim przykładzie oba bloki muszą mieć podaną szerokość. Ale ma to swoje zalety jak np. to, że u mnie pierwsza wyświetli się treść a dopiero potem menu. Każdemu według potrzeb ![]() Zaleta? Hm, a ile to menu będzie zajmować przy semantycznym kodzie? Pół kilobajta? ;-) |
|
|
![]()
|
|
Biorąc po uwagę dostępność (albo przeglądarki tekstowe, choć to margines, ale nie wiadomo jakie przegladarki bedą w lodówkach :-)) ma to znacznie. Jak już pisałem: co kto potrzebuje
![]() -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
Biorąc po uwagę dostępność (albo przeglądarki tekstowe, choć to margines, ale nie wiadomo jakie przegladarki bedą w lodówkach :-)) ma to znacznie. Jak już pisałem: co kto potrzebuje OK, już łapię :-)![]() Ciekawostka: <a href="#tresc" style="display: none;">skocz do treści działu</a> I już masz ładne przechodzenie do treści, tylko dla przeglądarek tekstowych. P.S. W lodówce to Opera miała być chyba ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:51 |