![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam string "ala ma kota a kot=burek i jest ...". i teraz chcialbym wstawic do zmiennej wartosc po znaku = , sprawdzic czy burek jest polem w bazie i jesli jest to zamiast =burek wstawic wartosc tego pola z bazy do pocz stringa. Klopot sprawia mi w zasadzie wstawienie do zmiennej $pole_szukane wartosci po =. Jak to zrobic gdy znakow '=' bedzie kilka i nie wiadomo co bedzie po takim ciagu '=costam' czy kropka czy spacja czy nic. Prosze o radę - czy to juz sie kwalifikuje do wyrażen regularnych (których nota bene nie znam ;( Dzieki s |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam
Klopot sprawia mi w zasadzie wstawienie do zmiennej $pole_szukane wartosci po =. Jak to zrobic gdy znakow '=' bedzie kilka i nie wiadomo co bedzie po takim ciagu '=costam' czy kropka czy spacja czy nic. Prosze o radę - czy to juz sie kwalifikuje do wyrażen regularnych (których nota bene nie znam ;( Dzieki s Kwalifikuje się. Skorzystaj z preg_replace_callback. Szkielet: [php:1:c76404757d]<?php function fn($m) { $q = mysql_query("select zamiennik from zamienniki where slowo='" . mysql_escape_char(substr($m[0], 1)) . "'"); $r = mysql_fetch_object($q); return $r->zamiennik; } $pole_szukane = preg_replace_callback('/=[A-Za-z]+/', 'fn', $pole_szukane); ?>[/php:1:c76404757d] PS. mysql_escape_char() w tym wypadku akurat jest zbedny (dopasowywuje same litery) ale dla pewnosci mozna zostawic. :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kwalifikuje się. Skorzystaj z preg_replace_callback. Szkielet:
:wink: Dzięki wielkie za pomoc -sprawdzę jak działa ta metoda - pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:15 |