![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2003 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
chciałbym zapisać do bazy plik graficzny a nastepnie odczytać go i wyświetlić jako element strony. pozdrawiam as |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przeniesiony: PRO => php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak:
[php:1:653649093d]<?php # dodanie do bazy $n_pliku = "plik.gif"; $fp = fopen($n_pliku, "r"); $plik = fread($fp, filesize($n_pliku)); fclose($fp); $sql = mysql_connect(wiadomo co); mysql_select_db(tesh wiadomo); $query = "insert into tabela ('$id', '$n_pliku', '$plik')"; mysql_query($query); # wyswietlanie $query = "select * from tabela"; $result = mysql_query($query) $array = mysql_fetch_array($result); mysql_close($sql); echo $array['plik']; ?>[/php:1:653649093d] UWAGA! scrypt wyswietlajacy obrazek z bazy musi byc w osobnym pliku, np. [php:1:653649093d]<?php include("plik_graficzny.php"); ?>[/php:1:653649093d] inaczej bedzie wyswietlona zawartosc 'textowa' pliku graficznego np.: GIF89a•³ÿÿÿÿùùùåååÖÖÖËË˨¨¨xxxcccÀÀÀ!ù ,•0ÉI«½I€QÌ1X(ŽdYçf; nie testowalem tego z baza, ale powinno dzialac -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Nowy Targ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak do tego dolozyc przycisk przegladaj? tylko prosze nie odwolujcie mnie do manuala...
-------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
borec nie bedzie bo nie dales header content-type
as zajrzyj do manuala i przewertuj forum zanim zadasz tego typu pytanie.. jest sterta opisow nawet jak znajdziesz w google.com miki_ok <input type="submit" value="przegladaj">, a na serio to o co ci chodzi ? -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Nowy Targ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalew: eff nic nic probuje zrobic formularz do umieszczania obrazkow w bazie, (wiem,jak wyslac na serek tylko ze chce w rekorda go zapodac )zeby mial przycisk przegladaj, no wiesz zebym se mogl go z dysku wybrac i zapisac do bazy.. na razie idzie mi qlawo ale jak se zwykle pewnie dam rade za pare pewnie godzin
![]() ![]() pozdro (ps. ahh te first steep'y) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na clay skrypt nie mam czasu przerabiac do formy by ci pokazac wiec masz cos co sie nakieruje, reszta nalezy do ciebie, manuala, searcha i google
![]() Kod <form enctype="multipart/form-data" action="<?echo $PHP_SELF?>?<?echo $HTTP_SERVER_VARS[QUERY_STRING]?>" method="POST">
......... ......... <br>dodaj zalacznik:<br> <input type="file" name="zalacznik[]"><br> <input type="file" name="zalacznik[]"><br> pozdr... -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
he telo to ja jeszcze wiem juz dalem sobi rady
![]() dzieki za posta ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moze tak:
[php:1:738ce53a02]<?php ... $query = "insert into tabela ('$id', '$n_pliku', '$plik')"; mysql_query($query); ... ?>[/php:1:738ce53a02] nie testowalem tego z baza, ale powinno dzialac A ja testowalem i w wiekszosci plikow jpg znajduja sie znaki typu ',",; i podczas INSERTA zapytanie sie wykrzacza. parsowanie tych wszystkich znakow to kosmiczna robota, ma ktos jakies pomysl co z tym zrobic? ps: Juz wszystko wiem http://pl.php.net/manual/en/function.mysql...cape-string.php thx to jabol |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja testowalem i w wiekszosci plikow jpg znajduja sie znaki typu ',",; i podczas INSERTA zapytanie sie wykrzacza. parsowanie tych wszystkich znakow to kosmiczna robota, ma ktos jakies pomysl co z tym zrobic?
Czemu kosmiczna? [php:1:f3eea365f1]<?php $plik = mysql_escape_string($plik) ?>[/php:1:f3eea365f1] i nic nie ma prawa się wysypać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:31 |