![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da sie jakos pobrac nazwe zmiennej przekazanej do funkcji ?
wynikiem powinno byc wyswietlenie "zmienna", czyli nazwa a nie wartosc -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci tak kombinowac? Tworzysz nazwy zmiennych dynamicznie? Podaj przyklad takiego zastosowania to moze bedzie latwiej cos podpowiedziec.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisalem przeciez co chce uzyskac ... widocznie potrzebuje.
-------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ciekawe rozwiazanie
![]() ![]() -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no to w takim razie mozna podac drugi parametr do funkcji, będący nazwą. no bo czym to się bedzie roznilo od budowania na tę konieczność tablicy?
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo:
![]() -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
trzeba bedzie wybrac najszybsze rozwiazanie
![]() ![]() -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odgrzeję już leciwego kotleta
mam prostą fukcję:
Wywołuję ją: logi($tu_jakas_zmienna_rozna_za_kazdym_razem); chciałbym aby ta fukcja oprócz wyświetlenia zawartości zmiennej wyświetliła też nazwę. Macie jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czemu nie uzyjesz podanych wyzej rozwiazan?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Produkuje wyimaginowane problemy, które zwykły programista nawet się nie pochyli, aby je rozwiązywać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu nie uzyjesz podanych wyzej rozwiazan? Bo nie działają a dokładanie drugiego argumentu nie wchodzi w grę. ja nie wywołuję foo('zmienna'); tylko foo($zmienna); gdzie nazwa zmienne za każdym razem inna. Liczyłem że przez ostatnie 15 lat powstanie jakiś parametr/funkcja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie działają a dokładanie drugiego argumentu nie wchodzi w grę. ja nie wywołuję foo('zmienna'); tylko foo($zmienna); gdzie nazwa zmienne za każdym razem inna. Liczyłem że przez ostatnie 15 lat powstanie jakiś parametr/funkcja. To może oświeć nas dlaczego chcesz taki potworek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php nie ma sposobu (dobrego) na zrobienie tego co chcesz zrobić, prawdopodobnie dlatego, że nie powinno się tego robić (gdyby można było, to byłaby odpowiednia funkcja). Nie wiem po co Ci to. Może jednak warto zmienić tok myślenia przy pisaniu Twojego kodu, napisz po co chcesz nazwę tej zmiennej, może da się do Twojego kodu podejść inaczej, prościej. Programuję tak na serio już z 10 lat, ale nigdy nie potrzebowałem znać nazwy zmiennej. Być może wszystko przede mną jeszcze, ale na to jak programuję a pisałem wiele rzeczy, nie widzę takiej potrzeby.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazwa zmiennej, nie ma znaczenia w działaniu kodu, więc jeżeli oczekujesz informację o nazwie zmiennej podczas wsadzania jej do funkcji to niestety nie uzyskasz jej - nie przypominam sobie aby inne języki programowania miały taką właściwość.
Jeżeli potrzebujesz nazwy którą chcesz dostarczyć do funkcji to użyj tablicy, gdzie klucz będzie nazwą. @gino Nie tylko Ty. Zacząłem zagłębiać się w programowanie 15 lat temu i tyle lat, i w projekty prywatne, i biznesowe nigdy taki problem u mnie nie występował, żeby nazwę zmiennej gdzieś zapisywać. Zawartość zmiennej była ważna. Ten post edytował Tomplus 21.02.2021, 10:36:54 |
|
|
![]()
|
|
Już Panie i Panowie tłumaczę, ja programuję od 24 lat choć to nie istotne, wracając do tematu:
moja prosta funkcja nie robi nić innego jak w sposób czytelny pokazuje array poprzez print_r:
uźywam jej w kodzie wielokrotnie czasem jedna pod drugą : p($options); p($produkty_w_sklepie); p($categories); itd. problem w tym że przeglądając wyniki często zapominam jaki fragment odpowiada jakiej zmiennej np jak poniżej -------------- sasdsdfd dsaffd afd ------------ -------------- hewiff\ef ef ef ef ef afd ------------ -------------- sasdsdfd dsaffdefeqfqf qeefqewf f qewfqe feq fq afd ------------ mając : ----- $options --------- sasdsdfd dsaffd afd ------------ od razu wiedziałbym który blok której zmiennej dotyczy. Ot cała tajemnica ![]() Wiem, że mogę function p($zmienna, $nazwa) i wywołać p($categories, 'categories'); ale myślałem, że ktoś wpadł na pomysł jak to jednym parametrem załatwić. Tak czy siak dziękuję za zajęcie stanowiska dyskusję. Ten post edytował techjaw 21.02.2021, 13:50:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I po to wymyślono https://www.php.net/manual/en/function.debug-backtrace.php żebyś dokładnie wszystko wiedział.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I po to wymyślono https://www.php.net/manual/en/function.debug-backtrace.php żebyś dokładnie wszystko wiedział. I zaorane ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja rozumiem problem, skąd takie oczekiwanie na wynik, ale prawdę mówiąc oczekiwanie takiego wyniku:
przykład:
jest wg mnie zbędna. Lepiej już przenosić sobie informację którą się da przenieść np. numer linii
I spełnia to warunek "od razu wiedziałbym który blok której zmiennej dotyczy" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 13:08 |