![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam funkcję taką:
Zmienna $opcje przyjmuje za swą wartość tablicę:
Dlaczego jeśli za $tresci_opcji w wywoływaniu funkcji wpiszę:
Nie działa pętla wewnątrz funkcji wyglądająca tak:
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wewnątrz foreach zmiennej $nazwa powinieneś używać już bez kluczy/indexów przecież forach wyciąga jedną wartość z danej komórki tablicy i przypisuje ją do zmiennej która w tym wypadku jest tekstową więc $nazwa nie jest tablicą.
Linia 11
W 7 masz ten sam błąd. Dodatkowo nawet gdyby to była tablica to przecież zmienne w apostrofach nie są parsowane więc $nazwa['$i'] nie da żadanego efektu a jedynie $nazwa[$i]; Pozdrawiam Ten post edytował Kuziu 19.03.2006, 17:09:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra foreach przypisuje jedną wartość, a co z tablicą typu (chodzi o wykorzystywanie w pętli w jednym miejscu nazwy, a w drugim daty itd.:
zmienna 1 - nazwa data info zmienna 2 - nazwa data info Jak mam ją wykorzystać w pętli? Poza tym jak to $nazwa niejest tablicą skoro tej zmiennej jest przypisana tablica? Ten post edytował The Night Shadow 20.03.2006, 17:12:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$nazwa to nie tablica bo jest jej przypisana 1 komórka tablicy w Twoim wypadki zmienna tekstowa. Gdybyś miał tablicę w tablicy to tak a tutaj masz tablicę stringów i foreach wyciąga Ci kolejne elementy tej tablicy czyli stringi.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak i to:
nie działa... dlaczego? Wcześniej jest to:
I pytanie podpięte... czyli gdyby do 1 podpiąć kolejną tablicę wtedy kluczeindexy były by potrzebne i w jaki sposób należałoby je zaznaczać? Zmienna $sortowanie_wedlug przyjmuje domyślnie wartość 'login' (z pewnością ni jest pusta) Ten post edytował The Night Shadow 20.03.2006, 17:29:46 |
|
|
![]()
|
|
Używasz czasem echo do wyszukiwania błędów ?
Po 1 wstaw sobie echo('a'); po 5 linii ... co zauważysz ... nic więc:
Nie działa Wtedy się zastanawiasz dlaczego i patrzysz że jako parametr wchodzi $rodzaj_opcji i już znasz odpowiedź. Teraz wszedzie wchodzi dobrze...ale nadal nic nie widać dlaczego ? Bo masz return $zwroc a nie echo więc albo echo($zwroc) albo
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj jeszcze raz początek mojego posta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!
|
|
|
![]()
|
|
Czytałem przecież(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !! ;- pkrzykiem wiele tu nie zdziałasz ;- p szczególnie jeśli chodzi o uświadamianie początkujących.
Co do wyszukiwania błędów zapomocą echo... Ja jestem w tym raczkującym. Wszystko jest przecież w porządku, pierwszt arrgument jest podawany, drugi również, trzeci (za pomocą echo sprawzdałem) przyjmuje wartość login, czwarty to ta tabilca, która przecież podług tego co podawano mi na forum jest podana prawdiłowo (nie wiem na jakiej zasadzie echo wyświetla tablicę - mi wpisało array...) Ot tyle na temat. W samej funkcji przecież podług manuala i tego co sam pisałeś jest to wszystko napisane poprawnie więc nierozumiem. Może nie tyle nie czytam, co ze względu na to, że jestem początkującym czegoś nie widzę, bo nie mam wystarczającego doświadczenia? |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie napisałem do którego miejsca dochodzi a gdzie przestaje działać
$rodzaj != $rodzaj_opcji Echem sprawdzasz do którego miejsca kod działa CI dobrze. Jeśli nie wchodzi do IF'a mimo że podajesz mu 1 więc jest dobrze to coś nie tak musi być ze zmiennymi i jest. Masz w definicji funkcji argument $rodzaj_opcji a w if'ie $rodzaj. Ot i cała prawda. A krzyczę bo nie lubię jak ktoś czeka na gotowe bo nie chce mu się pokombinować 5 minut, mimo że ktoś mu podpowiada bardzo blisko w której linii ma błąd. Ale proszę tak przecież bedzie najprościej:
Ten post edytował Kuziu 20.03.2006, 18:17:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:23 |