![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przykładowo dwie tabele w bazie
pierwsza tabela to np. tablela z producentami zawiera dwie kolumny producent_id producent_name a druga tabela to tabla zawierajaca produkty posiada cztery kolumny i klucz ocy z tabeli peroducent produkt_id producent_id produkt_nazwa produkt_opis jak zrobic cos takiego aby po skasowaniu jednego z producentów automatycznie zmienial sie klucz obcy producent_id w tabeli produkt na pusty ale zeby dane produktu pozostały. Wydaje mi się że trzeba to zrobić za pomocą Trigger(wyzwalaczy). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() czyli innym slowy, musisz zalozyc relację, która przy kasowaniu producenta, ustawio pole na null -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I zmień ten tytuł bo w oczy kłuje...
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
z racji maila jakiego dostalem wyjasniam:
kod co podalem, jest kawalkiem zapytania generującego tabelę. kod w calosci powinien wygladac tak: to oczywiscie wycinek mojej tabeli. dostosuj sobie do swojej. moje pole id_osoba, to twoje producent_id. najwazniejszy w tym wszystkim, jest kawalek co ci podalem wczesniej. musisz go dopisac przy genereowaniu swojej tabeli -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety nadal nie daje rady wyskakuje mi blad
![]() oto moje tabele wydaje mi sie ze dobrze dostosowalem polecenie do swojej bazy ale po zaimportowanu tego kodu wyskakuje mi blad i jest tylko tworzona tabela producent
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pokaz ten blad -- przeciez to pomoze rozwiazac problem.
2. Stawiam 1$ na brak przecinka po KEY `producent_id` (`producent_id`) >>>> , <<<<< fagment mojego dumpa: wiec to dziala. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
No niestety po dodanu przecinka tez mam blad uzywam phpMyAdmin 2.7.0 i otrzymmuje taki blad
#1005 - Can't create table '.\test\produkt.frm' (errno: 150) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Popelniles jeden malutki błąd. Chcesz, żeby pole producent_id bylo ustawiane na null w przypadku, gdy kasowany jest rekord producent. Ale jednoczesnie mowisz, że pole producent_id nie moze byc null. Ja tu widzę pewną sprzeczność. Zresztą nie tylko ja. Baza też ją widzi, dlatego nie pozwala na założenie takiej tabeli.
![]() Teraz działa ![]() i zmien ten temat jak prosil kszychu, bo te "kluczów" naprawde wali po oczach... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Wielkie dzienki teraz już działa idealnie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:21 |