![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2005 Skąd: Jędrzejów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, wygląda tak mój problem:
Mam sobie wygenerowaną tabele, gdzie automatycznie poprzez while($r = mysql_fetch_array($nazwa)) { ciąg znaków } odczytuje mi z bazy produkty. Co poniektóre z nich, mają np. przy cenie INPUT type=text - czyli są gotowe jakby do edycji, na początku tabeli i na końcu dałem <form> oczywiście, i problem mój polega na tym, że gdy mam chociaż 2 produkty, to nie potrafie zmienić ich wartości za jednym razem. widziałem coś takiego w sklepie internetowym <b>(http://sklep.kqs.pl/admin) p: admin, h: admin - menu produkty</b> Jak ja to mogę zrobić ![]() Ten post edytował djmassive 6.03.2006, 05:07:59 -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oo kurcze, nie przesadziłeś z tą ilością kodu?
Nie tak dużo za jednym zamachem ![]() Cchesz gotowca, czy mamy Ci pomóc? Gotowiec == <papapa> Pomoc == pokaż kod |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2005 Skąd: Jędrzejów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niechodzi o gotowca, chciałbym poprostu aby ktoś wytłumaczył mi na jakiej zasadzie się takie coś robi
![]()
tak wygląda ta funkcja, i niestety tak nie śmiga -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dla pol input type text nadaj nazwy tablicowe, czyli z []
obok kazdego z nich, daj pole hidden, z value równym id rekordu oraz rowniez nazwą tablicową: a teraz w akcji do ktorej wysylasz formularz robisz: Tak to powinno w skrocie wyglądać ![]() Acha, zauwazylem w kodzie co podales, ze genrujesz formularz w pętli. Nie rob tego. Formularza generuj poza pętlą. W petli tylko genereuj rekordy. edit: jak to zrobisz, mozna by sie pokusić o checkboxy, ktore trzeba by zaznaczyc, jesli by sie chcialo edytowac dane pole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak, wstawiłem formularz w pętli tak z ciekawości, czy czasem nie zaśmiga, normalnie zawsze daje przed pętlą. Dziękuję za podpowiedź, już wiem co i jak. Wiedziałem, że trzeba dać to na tablice, ale niespodziewałem się użycia polecenia foreach, chyba muszę sięgnąć do lektury, bo kompletnie nie rozumiem co to polecenie mi daje :-) Być może jego znajomość pomoże mi w realizacji innych problemów, które napewno się nasuną podczas pisania tego 'sklepiku'
![]() edit. O checkboxach myślałem, ale mam mało miejsca ![]() ![]()
ja planuje poprostu zapisywać tą nazwę przy chęci zaznaczenia danego pola w bazie i dać to tak
jeżeli w bazie w danym id będzie pole_checkbox jako checked będzie zaznaczone, jeżeli puste - nie ! Macie jakiś inny sposób ![]() Ten post edytował djmassive 8.03.2006, 06:51:17 -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pole w tabeli typu: tinyint unsigned (dlugość 1)
gdy zaznaczony checkbox, to pole ma wartosc 1, gdy nie - 0 jesli bedziesz mial kiedys kilka checkboxow, i dla kazdego bedziesz chcial dac oddzielne pole w tabeli, to lepszym rozwiązaniem moze sie okazac jedno pole, a do niego wkladac bitową sumę zaznaczonych checkboxów. ale to juz inna bajka ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że męcze, ale bawię się teraz nad jeszcze jedną rzeczą. Mianowicie nad wyświetleniem w <SELECT> Kategorii i podkategorii. Samo wyświetlenie chodzi, zrobiłem po chłopsku
![]()
jednak pozostaje ból przy zapisaniu wartości KATEGORII i PODKATEGORII. Do bazy spokojnie wchodzi jedynie nazwa podkategorii, a co zrobić, by zapisywał również nazwe podkategorii ![]() -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jedynie nazwa podkategorii, a co zrobić, by zapisywał również nazwe podkategorii Przeczytaj to zdanie jeszcze raz i zastanow sie, czy oby na pewno to chciales napisac ![]() <option> nie mają name. Twoj sposob ci nic nie da. Co ty chcesz zrobic? Chcesz wpisac id zaznaczonej podkatgorii? to do dostaniesz w select to co zaznaczysz. Nie wiem oco ci chodzi -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście troche namotałem. Sprawa wygląda tak:
kategoria ma jedną tabele, a podkategoria ma drugą tabele, i chcę aby system wiedział która podkategoria została wybrana z podkategorii. Mam przykładowo: KATEGORIA GŁÓWNA ---podkategoria 1 ---podkategoria 2 i chciałbym aby po wybraniu podkategorii 2 zapisało mi się $pid (czyli id z tabeli podkategorii) oraz $kid (czyli id z tabeli kategorii). edit: Prawdopodobnie nie będę potrzebował już tej odpowiedzi, gdyż Twój post oświecił mi umysł jak zrobić kategorie i podkategorie w jednej tabeli :-) Ale jeżeli jest możliwe zrobić to tak jak pisałem wyżej, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, być może przyda mi się to później ![]() Ten post edytował djmassive 10.03.2006, 08:05:04 -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]()
|
|
ty to sięchyba nigdy nie nauczysz:
Cytat i chcę aby system wiedział która podkategoria została wybrana z podkategorii ![]() Dla podkategorii nadawaj value, bedące złączeniem id kategorii oraz id podkategorii: (idKat;idPodKat)
A teraz odbierasz:
To by bylo po krótce. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
NOSPOR masz u mnie BIG Piwo :-) mam wysłać pocztą
![]() ![]() ![]() -------------------- .:: www.theprotypes.com - muzyka house - pobierz mp3 - zapraszam serdecznie ::.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:02 |