![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio zaczełem pisać klase wyszukiwarki. Jest sobie klasa bazowa search. Następnie każdy moduł cms'a tworzy klase pochodną dla klasy search. No i tu jest problem. Bo chce nażucić klasą pochodnym to, aby istniała w nich metoda gdzie_szukac(). Myślałem o klase abstrakcyjnej ale to odpada poniewaz w głównym pliku index wyświetlam metody z klasy search ktora ma za zadanie wyswietlanie wszystkich pól do przeszukania (select), a w oop dopiero zaczełem ;/ Myślałem o interfajsie ale nie wiem czy to dobry pomysl. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz po prostu dziedziczenie i klasom pochodnym dodajesz metodę gdzie_szukać().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Interfejs narzuca publiczne metody dla klasy implementującej. Jeśli w podanym przykładzie nie będzie metody GdzieSzukac() php wypluje błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Myślałem o klase abstrakcyjnej ale to odpada poniewaz w głównym pliku index wyświetlam metody z klasy search ktora ma za zadanie wyswietlanie wszystkich pól do przeszukania (select), Czyli w glownym index uzywasz klasy podstawowej? Przeciez nie musisz -- tworzysz klase abstrakcyjna i dodatkowa pochodna dla indexu. A zwykla klasa tez ci wystarczy -- klasy pochodne przeladuja metode search() jesli beda potrzebowaly. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o właśnie oto Ociu mi chodziło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
thx |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:50 |