![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem - pisze skrypt forum i majac bbc do obslugi fontow pojawia sie problem. przykladowo mam [font size=3] lub [font color=#111111] - wiadoma sprawa. idealnie byloby, zeby zamienic tylko [] na <>. tyle, ze tutaj pojawia sie problem. nie potrafie - probowalem rozymi funkcajmi i nic. zeby taka sladnia byla stala to co innego (str_replace..), a wiadomo, ze wartosc size i color sa zmienne. ma ktos pomysl jak wogole sie za tio zabrac?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak...
[php:1:b416a3681c]<?php $string = "[font color=#111111]"; $poprawka1 = ereg_replace("[", "<", $string); $poprawka2 = ereg_replace("]", ">", $poprawka1); echo $poprawka2; ?>[/php:1:b416a3681c] funkcja ereg_replace() zwraca uwage na wielkosc liter, jak uzyjesz eregi_replace() to wielkosc liter nie ma znaczenia, jednak w tym przypadku nie jest to potrzebne. pewnie mozna tez prosciej ale to tak na szybko... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Stosowanie erega do tak prostej zamiany mija się z celem. To samo w tym przypadku może wykonać [manual:7133873ab2]str_replace()[/manual:7133873ab2]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat mam taki problem - pisze skrypt forum i majac bbc do obslugi fontow pojawia sie problem. przykladowo mam [font size=3] lub [font color=#111111] - wiadoma sprawa. idealnie byloby, zeby zamienic tylko [] na <>. Wbrew pozorm wcale nie idealnie. Pomysl co np stalo by sie z [img src="http://serwis/ale_z_admina_lama.gif"] albo nawet Cytat ="goku02"]tyle, ze tutaj pojawia sie problem. nie potrafie - probowalem rozymi funkcajmi i nic. zeby taka sladnia byla stala to co innego (str_replace..), a wiadomo, ze wartosc size i color sa zmienne. ma ktos pomysl jak wogole sie za tio zabrac? najlepiej bylo by gdybys na pcozatku posluzyl sie str_replace zeby podmienic na <b> a na </b> - tyle pewnie potrafisz ;) i na poczatek jak znam zycie wystarczy. Jesli bedziesz potrzebowal rzeczywisice przyjmowac rozne parametry do roznych tagow sugeruje zapoznac sie z wyrazeniami regularnymi - jesli masz czas taka wiedza na pewno nie zaszkodzi a potem bedzie procentowac.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze mozna podmieniac wartosc '[font' na '<font' .. a co do zwyklego bbc [b,i,u] to z tym akurat sobie poradzilem bez problemu, bo co to za sztuka uzyc do tak prostej rzeczy str_replace.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:19 |