![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucze sie pisac w MVC, chce to robic jak najbardziej poprawnie. Spogladajac na framework hwao, ktory niedawno zaprezentował, skleiłem cos takiego:
Czy zachowuje to załozenia MVC? Co powinienem dodac? Czego mi tu brakuje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywalilbym to require_once i uzyl __autoload, pozatym lepiej zrobic klase abstrakcyjna, ktora ma w sobie tworzenie optClass dzieki temu nie musimy w kazdej akcji tworzyc od nowa obiektu, tylko dziedizczymy po jakies klasie, ktora to implementuje, kontroler wg. mnie najlepiej zrobic jako singleton, chyba, ze masz jakis powod by nie byl to podaj, chetnie poslucham koncepcji
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie do końca mi się podoba, że w tym przykładzie widok = akcja. ogranicza to trochę elastyczność aplikacji. poza tym, według mojego rozumienia w MVC tyko akcje ma prawo zmieniać dane w modelu, widok jest tylko od pobierania danych z modelu i ich wyświetlania.
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogranicza elastycznosc w jakim sensie? Jakies rozwiniecie.
Moga byc akcje, ktore zmieniaja dane i akcje, ktore pobieraja dane i je wyswietlaja. Nie rozumiem czemu to przeszkadza ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do konca nie rozumiem, roznic w implementacji Akcji i Widoku stad jest to jedno i to samo ...
|
|
|
![]()
|
|
Zobacz sobie jak to jest zrobione w phiend. Tam masz akcje podzielone na logiczne - zmieniaja dane i na widokowe - wyswietlaja dane.
|
|
|
![]()
|
|
Tak podejrzewałem ze zostane odesłany do jakiegos FW. W takim razie skad moge pobrac tego Phienda?
|
|
|
![]()
|
|
Z internetu. Wpisz w wyszukiwarke phiend framework.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie moge nic znalezc ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie szukam dokumentacji. Szukam kodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:31 |