![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_ewa- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam taką prośbe, otóż posiadam skrypt dodawania plików na server i ich wyświetlania itp, jedyne czego tam brakuje to możliwośc usuwania tych plików, ale nie umiem tego sama napisać, więc jeśli ktoś by mi mógł napisac skrypt dousuwania plików to byłabym bardzo wdzięczna
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, napiszę dla Ciebie ten skrypt
![]()
-------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
-Gość_ewa- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale nie o to mi chodzilo, mam skrypt który wyświetla mi pliki z danego katalogu i teraz chce mieć mozliwośc kasowania tych plików, prosze o pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież kolega napisał Ci już taki skrypt.
Pobierasz od usera nazwę pliku do usunięcia i używasz unlink(). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od siebie dodam, że czegoś takiego bałbym się używać.
Obsługę plików najlepiej oprzeć o bazę. Masz opisane pliki w bazie (scieżki do nich, statystyki, inne duperele) i trzymasz sobie pliki w katalogu POD ZMIENIONYMI NAZWAMI, najlepiej losowo generowanymi. Teraz, jak chcesz usunąć plik, budujesz do tego link typu usun.php?id=3, w pliku usun.php wygrzebujesz z bazy lokację pliku o id = 3 i dopiero wtedy robisz unlink oraz delete danych z bazy. A dlaczego wyżej podany sposób mi się nie podoba? A dlatego: usun.php?plik=../../../etc/passwd To oczywiście nierealny przykład (nierealny ze względu na prawa do pliku passwd) ale dlaczego nie spróbować z innymi plikami, do których nobody ma dostęp?.. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można sprawdzać, czy w zmiennej są dwie kropki, a jeśli są, to nie wykonywać operacji i problem z głowy
![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:24 |