![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim chciałem się przywitać moim pierwszym postem
![]() Teraz problem, Jestem w trakcie budowy mojego pierwszego sklepu internetowego i doszedłem do etapu ustawień przez administratora sklepu, który może być totalnym laikiem w komputerach i z łatwością będzie chciał zmieniać ustawienia sklepu takie jak regulamin, kontakt z firmą itd. Moje pytanie brzmi: czy stworzyć do tego osobną tabelę w bazie danych dla ustawień, czy jest sens tworzenie takiej tabeli, która tak na prawde będzie miała tylko jeden rekord i wiele kolumn? Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
![]() Cytat na prawde będzie miała tylko jeden rekord i wiele kolumn? A może będzie lepiej jak będzie miała wiele rekordów i trzy kolumny? Np. tak: ID | property | value 1 szerokosc 200px 2 wysokosc 100px . . . . . . . . . -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm o tym nie pomyslalem
![]() Chlopaki na IRCu mi podpowiedzieli ze dobrym sposobem jest umieszczanie tego typu danych w plikach. Szczerze mowiac jestem przekonany bardziej do bazy. No i mam dylemata no :/ Dziekuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tak musisz zrobić jakiś plik konfiguracyjny i tak. Chociażby po to, by trzymać w nim dane do połączenia z bazą. Osobiście do konfiguracji używam plików; prostrza instalacja, prostrza zmiana ustawień - nie musisz łączyć się z bazą, wystarczy zwykły edytor, ale to kwestia gustu.
Jeśli robisz konfigurację w bazie, to leprzym rozwiązaniem jest to, które podał TomASS; daje Ci to możliwość późniejszej rozbudowy i zwiększenia ilości zmiennych konfiguracyjnych bez konieczności zmiany struktury bazy. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 19:26 |