![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nieraz widze na stronach adresy w postaci np.:
plik.php?4234543 lub plik.php?jakasnazwa jak cos takiego zrobic? ![]() -------------------- www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$HTTP_SERVER_VARS["QUERY_STRING"].
A poza tym RTFM. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np.
Kod <A HREF="list.php?alalal">
lub [php:1:39abda6dff] Header("Location: list.php?bubu"); [/php:1:39abda6dff] ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm nadal cos nie kapce
![]() moze i jestem głupi ale nie mam pojecia (nigdy tego nie uzywalem) ![]() -------------------- www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2003 Skąd: Tarnobrzeg/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
masz powiedzmy stronke z artykulami. nie ma sensu dla kazdego artykulu robic oddzielna stronke (czy dla kazdej tresci na stronie) tylko artykuly masz w bazie danych np: | id_artykulu | tytul | tresc | i za pomoa php pobierasz dane z bazy a w linku strony pojawia ci sie parametr czyli [xml:1:6d5a4a1077]<a href="artykuly.php?id_artykulu=600">Adres do 600-nego artykulu</a>[/xml:1:6d5a4a1077] itd ![]() i dzieki takiemu rozwiazaniu masz jedna strone ktora obsluguje 600 artykulow z bazy mam nadzieje ze troszke ci to rozjasnilem tym prostym przykladem poczytaj moze na poczatek ten artykul ![]() http://www.ygreg.and.pl/pokaz.php/parametry |
|
|
![]()
|
|
hmmm
ja powiem tak... w php to ja nowy nie jestem i wiem ze mozna zrobic plik.php?id=1 ale NIE O TO MI CHODZI chce sie dowiedziec jak zrobic zeby bylo plik.php?1 -------------------- www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj takiego czegoś
[php:1:10324abb08]<?php echo "<p> Kliknij na link: <a href='test.php?1'>test.php?1</a> </p> "; $zmi = $_SERVER["QUERY_STRING"]; // Wyciagamy zmienna z adresu if ($zmi == "") { $zmi = "jak_chcesz"; } include ($zmi.".php"); ?>[/php:1:10324abb08] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Spróbuj takiego czegoś
Nigdy tak nie proboj. Juz mozesz zapomniec o serwisie jakby sie ktos dowiedzial, ze tak robisz !!! Wyobraz sobie, za masz wlanczone "URL open wrappers" a ja wpisze test.php?http://moja.strona.pl/some_very_bad_code ! Oczywiscie zrobilbym tak, ze kod pojawilby sie u Ciebie w takiej formie w jakie trzeba.
[php:1:16a2d0efce]<?php echo "<p> Kliknij na link: <a href='test.php?1'>test.php?1</a> </p> "; $zmi = $_SERVER["QUERY_STRING"]; // Wyciagamy zmienna z adresu if ($zmi == "") { $zmi = "jak_chcesz"; } include ($zmi.".php"); ?>[/php:1:16a2d0efce] Ps. Do jest dobry pomysl do serializacji obiektow (oczywiscie takich, co nie przekazuja waznych wartosci). |
|
|
![]()
|
|
czyli lepiej uzywac
plik.php?id=1 niz plik.php?1 ![]() -------------------- www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o tym mowie. To jest troche offtopic, ale nie mogles sie powstrzymac. Po prostu icludowanie plikow w ten sposob jest bardzo niebespieczne! Przekazywanie zmiennych nie ma znaczenia
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:12 |