![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2002 Skąd: z Krakowowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak skonfigurowac php, zeby funkcja mail() dzialala??
-------------------- Pozdrawiam,
Johno |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj w php.ini tego:
Cytat [mail function]
; For Win32 only. #wpisz adres serwera smtp SMTP = smtp.server.pl ; For Win32 only. #wpisz email sendmail_from = twoj@email.pl -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na swoim apachu to prosto, a jak zrobic to zeby serwer tak skonfigurowac :?:
wiesz chyba o co chodzi? ![]() -------------------- dopiero sie ucze :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie martw sie na jakims serwerze gdzie masz webSpace mail() napewno dziala...admin jest od tego.
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadacze Qmaila muszą pamiętać, żeby przegrać
/var/qmail/bin/sendmail do /sbin i /usr/sbin. Inaczej php skompiluje się bez obsługi poczty. -------------------- Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2002 Skąd: z Krakowowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak tu testowac ma wlasnym apache'u, kiedy mail() nie dziala ? :cry:
![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Johno |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że korzystasz z windowsa? W takim razie Castor już
odpowiedział na Twoje pytanie. Zajrzyj do php.ini i tam ustaw serwer SMTP. -------------------- Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. s2.elementy.pl
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale jak tu testowac ma wlasnym apache'u, kiedy mail() nie dziala ? :cry: :roll: :x :? :( :| Brakuje Ci chyba imap.dll albo masz nieodznaczony ; w php.ini
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej wszystkim,
też chciałem z localhosta pod Win2k potestować funkcję mail() - ustawiłem wg. zaleceń Castora plik php.ini i... wielkie NIC (skrypt prosto z manuala więc jest ok). mam php 4.2.1 z pakietu instalacyjnego php Home Edition 2.1.0 - to chyba nie powinno przeszkadzać Jeśli macie jakieś pomysły oprócz stosowania gotowych class (z tym działa, ale chciałbym deko prościej) to bardzo proszę. Piotrek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szkoda że prowadzę monolog, ale znalazłem sam sobie odpowiedź więc jeśli ktoś na Windzie będzie miał problemy może spróbować między innymi czegoś takiego:
Kod <?
ini_set(sendmail_from, "twoj@email"); ini_set(SMTP, "smtp.serwer"); mail("do@kogos.tam", "test", "testa", "From: ja <twoj@email>"); ini_restore(sendmail_from); ini_restore(SMTP); ?> teraz mogę się bawić tą funkcją. pozdrawiam Piotrek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak uaktywnic funkcje mail() na serwerze, na korym nie mam dostepu do plikow kofigurayjnych (jest to darmowy serwer)?
tzn. z pozoru wiadomosc zostaje wyslana - nie wyskakuje blad. ale list nie dochodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jak uaktywnic funkcje mail() na serwerze, na korym nie mam dostepu do plikow kofigurayjnych (jest to darmowy serwer)?
tzn. z pozoru wiadomosc zostaje wyslana - nie wyskakuje blad. ale list nie dochodzi ![]() Poczytaj tekst na stronie, poniżej masz link: http://php.faq.pl/klucz/pear_mail, a jakbyś nie wiedział gdzie można znaleść "pear" ("gruszkę") to tu masz link: http://php.faq.pl/klucz/pear_download ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat hej wszystkim,
też chciałem z localhosta pod Win2k potestować funkcję mail() - ustawiłem wg. zaleceń Castora plik php.ini i... wielkie NIC (skrypt prosto z manuala więc jest ok). a moze kolega nie zrestarowal apacha? :wink: ..... bo to co ja napisalem zebys zminil w php.ini jest jednoznaczne z tym co ty zmieniles ze skryptu funikcja ini_set() :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Poczytaj tekst na stronie, poniżej masz link:
http://php.faq.pl/klucz/pear_mail, a jakbyś nie wiedział gdzie można znaleść "pear" ("gruszkę") to tu masz link: http://php.faq.pl/klucz/pear_download ![]() dostaje komunikat: Warning: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 43241 is not allowed to access /usr/local/lib/php/Mail.php owned by uid 0 in /mnt/host-users/moje-konto/wyslij.php on line 3 Fatal error: Failed opening required 'Mail.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /mnt/host-users/moje-konto/wyslij.php on line 3] co jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
Cytat a moze kolega nie zrestarowal apacha?
zrestartowałem... zawsze restartuje... nawet cały system zrestartowałem... mnie też zdziwiło bo ini_set() ma być tym samym co ustawienia w pliku php.ini - szczególnie że reaguje na inne zmiany, których w nim dokonuję, ale ja się tym nie przejmuję - na razie działa. pozdrawiam Piotrek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie czeba restartować apacha przy zmianie czego kolwiek w pliku php.ini i tak pod windowsem i pod unixem. Jaki miała by sens funkcja ini_set() używana w naszych skryptach jeśli trzeba restartować httpd.
Chcecie potestować wysyłanie, odbieranie itd. maili... Skorzystajcie z MDaemon Server - rewelacyjny moim zdaniem serwer pocztowy. Testuje na nim wszystkie skrypty wykorzystujące funkcje imap. Pobrać można z: http://download.com.com/3001-2369-10207781.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bt
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:05 |