![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam na stronie powiedzmy 10 obrazkow. Chcialbym zeby przy kliknieciu mysza na ktorys z nich w jednym oknie formularza pojawila sie nazwa kliknietego obrazka (z rozszerzeniem) a w drugim oknie formularza pozycja myszy na tym obrazku w postaci x,y. Punkt 0,0 znajduje sie w gornym lewym rogu. Ma ktos jakis pomysl ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kazdemu definiujesz eventa onclick:
I teraz w tej funkcji pokaz() przez pierwszy parametr masz dostep do event'a, z ktorego mozesz pobrac wspolrzedne polozenia myszki w momencie klikniecia (szczegoly np. na www.quirksmode.org w dziale Javascript -> Events oraz W3C DOM -> Compatibility tables -> Events). Majac te wspolrzedne odejmujesz wspolrzedne obrazka i otrzymujesz w ten sposob wspolrzedne wzgledem lewego gornego rogu obrazka. Nazwe obrazka pobierasz z drugiego parametru poprzez wlasciwosc .src. To tyle na temat mojego pomyslu.. powodzenia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pewności, ale było coś takiego:
i powiedzmy tam 20. takich w jedym <form action="skrypt.php">. A w skrypcie skrypt.php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znlazłem skrypt, przerobilem go troche ale nie wiem jak zrobic zeby, wpisywana przez skrypt pozycja odnosiła sie do obrazka a nie do przegladarki.
oto kod:
Niezabardzo rozumiem: Cytat Majac te wspolrzedne odejmujesz wspolrzedne obrazka i otrzymujesz w ten sposob wspolrzedne wzgledem lewego gornego rogu obrazka. 1. wspolrzedne mam wzgledem przegladarki 2. Skad mam wziać wspolrzedne obrazka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad2) na przyklad z tad: http://www.quirksmode.org/index.html?/js/findpos.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
najprościej jednak (bez żadnego skryptu - każda przeglądarka) będzie to zrobić na inpucie ... Kod <input type="image" src="adres.jpg" name="obrazek1" /> Tylko potem nie $_GET['obrazek1.x'] tylko $_GET['obrazek1_x'] ( _ (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ) to będzie współrzędna x kliknięcia na obrazku ... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za podpowiedzi rozwiazanie ponizej dla zainteresowanych:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:09 |