![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiem jak sie nazywa takie coś jak podałem w opisie tamatu więc jest taki jak jest ![]() Oto kod mojego dzieła:
Jest to chyba bardzo czytalny kod więc łatwo sie w nim połapać. Proszę o komentarze ![]() Ten post edytował Apo 29.01.2006, 17:26:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Calkiem ciekawe - i co najwazniejsze: DZIALA
![]() Ja bym tylko proponowal mala zmiane. W tym rozwiazaniu niejako wymuszasz konstrukcje url'a - index.php?id=X&page=Y. Ja proponuje zrobic to bardziej uniwersalnie - wprowadz drugi argument funkcji, ktory bedzie zawieral adres url (lub sam plik index.php na przyklad) - dzieki temu nie trzeba bedzie przerabiac calej funkcji zeby ja zastosowac w swojej stronie ![]() Ale ogolnie gratuluje koncepcji ![]() Pozdrawiam Birkoff -------------------- Webcoder
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2006 Skąd: Łęczna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to odpalić, bo ja nie wiem jak. Pozdrawiam Michał |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzywanie tego typu funkcji to wg mnie jest blad. Wszystko fajnie jak mamy jak w temacie 16 stron. Co jednak jesli stron jest 500? Lub wiecej? Ile sie wtedy naklikac trzeba? Juz takich kilka serwisow polskich widzialem, ktore opuszczalem wlasnie przez koniecznosc wielokrotnego klikania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2006 Skąd: Łęczna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ikioloak @ 2006-01-24 18:27:23) Uzywanie tego typu funkcji to wg mnie jest blad. Wszystko fajnie jak mamy jak w temacie 16 stron. Co jednak jesli stron jest 500? Lub wiecej? Ile sie wtedy naklikac trzeba? Juz takich kilka serwisow polskich widzialem, ktore opuszczalem wlasnie przez koniecznosc wielokrotnego klikania. To jaki według Ciebie sposób wyświetlania byłby najlepszy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie w miare optymalny jest sposob z IPB 2.1.x albo vBulletin 3.5.x. Wyglada podobnie jak na IPB tutaj.. czyli w okolo aktualnej strony sa ze 2-3 sasiednie (i pierwsza/ostatnia w miare potrzeby), a do tego przycisk, ktory ujawnia pole tekstowe, w ktore mozna wpisac numer strony i od razu nas na nia przenosi.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo pole tekstowe w DIV, który się ukrywa (na display:none)... no i w form na GET'a ustawić numerek strony, ja tak zrobiłem i wygląda ładnie
![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat w form na GET'a ustawić numerek strony, ja tak zrobiłem i wygląda ładnie No a jak tu jest. Przeciaż zmienna $page to $_GET['page'], czyli jest z paska adresu brana ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o to, żeby po wpisaniu (numeru strony) w okienko do formularza przechodzimy w daną. Naucz się czytać @Apo
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co mnie sie nie podoba (funkcjonalnosci nie sprawdzalem):
Zrob ta funkcje zalezna TYLKO od jej argumentow: $iloscStron, $bierzacaStrona, $rozpietoscNumeracji, ... $rozpietoscNumeracji -- ile stron (linkow do nich) w przod i w tyl ma byc wyswietlanych poczawszy od pierwszej, bierzacej i ostatniej, np $rozpietoscNumeracji = 2: 1 2... (i-1) (i ) (i+1) ... (n-1) (n) $rozpietoscNumeracji = 3: 1 2 3... (i - 2)(i-1) (i ) (i+1) (i+2) ... (n-1)(n-1) (n) i niech zwraca 3 tablice z numerami stron: poczatkowymi, wokol obecnej i koncowymi, zeby user mogl zcustomizowac sobie sposob wyswietlania linkow. Dla jasnosci: to sa tylko sugestie ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
dr_bonzo to ile poprawiłem
![]() Ale nie wiem czemu nie może być $page = $_GET['page'] Nie lubie w kodzie pisać $_GET['page'] ![]() Narazie nie bede tego kodu poprawiał bo bede pisał bardziej rozbudowaną klase może ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale nie wiem czemu nie może być $page = $_GET['page'] Nie lubie w kodzie pisać $_GET['page'] ![]() Chodzilo mi o uniezaleznienie funkcji od tej zmienne ( 'page' )j, np. nice URLe gdzie nie bedzie $_GET[ 'page' ] to jako pobierzesz wartosc $_GET['page']? Poza tym nie sprawdzasz czy $_GET[ 'page' ] istnieje... -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Poza tym nie sprawdzasz czy $_GET[ 'page' ] istnieje... Może tak:
Jeżeli nie ma strony na gecie robi stronę o numerku 1. Dodatkowe zabezpieczenie:
albo
Takie fajowe bajerki zawsze można zamontować ![]() Ten post edytował Athlan 29.01.2006, 19:30:20 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
I bez tego można sie obejść. Tylko marnujesz milisekundy na takie coś, a tak to nie ma znaczenia. Najwyżej bedzie taki efekt http://php.webhelp.pl/index.php?di=40&roz=php&ac=art
więc nic sie nie stanie ![]() bug to jest xss, różne injectiony a nie takie coś ![]() Ten post edytował Apo 30.01.2006, 09:31:53 |
|
|
![]()
|
|
[QUOTE]Tylko marnujesz milisekundy[QUOTE]
Ale zmarnujesz ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:26 |