![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czesc
mam pewien skrypt(chata) i chciałabym umiescic go na swojej stronie ,którą założyłam na republice.pl tylko tam są pliki z rozszeżeniem *.php3 i niewiem wogle o co chodzi ,bo jak wgrywam na serwer te pliki to niedziała niestety ![]() ![]() pomoże mi ktoś ![]() ![]() z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...) pomoże mi ktoś Pomożemy ![]() ![]() Może się zdarzyć że na Republice (nie wiem bo nigdy nie używałem) nie są obsługiwane przez parser php pliki z rozszerzeniem .php3. Zmień rozszerzenia na .php Może to zadziała. |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
zmieniałam i nic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Acha
![]() Jak ja chodziłem do szkoły to uczyli nas ja języku polskim wysławiania swoich myśli. Nie wiem może już tego nie uczą ![]() A możesz powiedzieć co oznacza u Ciebie "nie działa". Bo równie dobrze mogę Ci powiedzieć: "A komputer włączyłaś?" 1. Czy cokolwiek się pokazuje? 2. Czy wyskakują jakieś błędy/komunikaty? 3. czy parser w ogóle interpretuje te pliki? 4. Wstaw na początek skryptu: Bo może po prostu nie widzisz błądów. |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
no więc tak mam 5 plików dol.php3 , gora.php3 , index.php, ,chat.txt , imie.php ( źródło brałam z tąd http://php.webhelp.pl/kursy/php/pliki/php_...?roz=php#gotowy dlatego w kodzie podejrzewam że jest wszystko dobrze ) potem te 5 plikow wysłałam na serwer -na swoje konto i nie działa czyli po odświeżeniu strony "pisze strona w budowie" i niewem dlaczego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tylko tam są pliki z rozszeżeniem *.php3 tam to znaczy w artykule.. a nie na servie.. Republika nie obsluguje php ;p (jesli masz bezplatne konto) Ten post edytował Sabistik 6.01.2006, 18:21:38 |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
pliki *php obsługuje bo sprawdzałam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam że nie jest to bezpłatne konto które nie obsługuje php.
W taki układzie może być tak, że na serwerze jest plik index.html - niektóre serwery dają pierwszeństwo plikom .html spróbuj albo usunąć ten plik albo wpisać www.adres.republika.pl/index.php zamiast www.adres.republika.pl |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
na serwerze nie mam nic oprocz tych 5-ciu plikow
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro wyswietlila ci sie tresc tego pliku to znaczy ze server nie rozpoznal ze to skrypt. A to na 99% oznacza ze nie masz jednka dostepu do servera obslugujacego php.
Darmowe konta na republice nie obsługują php - i tego jestem na 100% pewny. Musisz poszukać konta, które obsługuję php - chyba kiedyć lycos mial takie konta, ale nie wiem bo nigdy nie korzystalem |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
hmmmm no trudno to musze poszukać innego serwera
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie ma sprawy - kazdy kiedys musi zaczac :-)
PS. Jeśli tylko się uczysz i nie musisz mieć serwera to wiesz ze mozesz testowac na wlasnym kompie wszystko? Jesli nie to polecam np Krasnala (szukaj w googlach pod haslem krasnal serv) - po prostu zainstaluj i mozesz testowac na swoim kompie wszystko ![]() |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
krasnal
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krasnal, to jest serwer, który możesz zainstalować na swoim komputerze, aby móc testować skrypty php. Ma on wbudowaną obsługę php. Można go zainstalować w bardzo prosty sposób na windowsie. Poszukaj na googlach tak jak Ci polecono ;-).
-------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
hmmmmmm
![]() ![]() |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
mozecie mi powiedzieć jak to zrobić , pobrałam tego krasnala juz ale niewiem wogle o co chodzi , chciałabym wiedziec jak to ustawić zebym mogła zobaczyc swoj skrypt z php , pomozcie prrrrosze
|
|
|
![]()
|
|
No sprawa jest prosta - generalnie chodzi o to, ze aby moc otworzyc skrypt php musisz miec server ( i kilka innych rzeczy) - wszystko to ma krasnal.
Musisz go pobrac z netu i zainstalowac. Potem musisz go uruchomic -> po prawej stronie na tray'u (tam gdzie sie te male ikonki wyswietlaja) masz takie zielone swiatelko i zaraz obok niego zielone piorko. (Te ikonki sa widoczne tylko jesli uruchomisz serwer - po instalacji bedziesz miala skrot na pulpicie) Kliknij prawym klawiszem na to piorko, wejdz w opcje www -> localhost Jesli odpali ci sie strona glowna krasnala to znaczy ze udalo ci sie zainstalowac. Teraz to juz z gorki -> musisz ustawic sobie konto (czyli znowu wchodzisz prawym klawiszem na piorko ->www->konta i dodajesz konto) potem wgraj tam swoje pliki. Wazna rzecz -> skryptow nie uruchamiasz klikajac na nie itp tylko musisz odpalic je przez serwer. Zeby to zrobic w krasnalu wpisz w przegladarce http://localhost/~nazwatwojegokonta/nazwa pliku czyli np jesli masz konto gosia i plik index.php to wpisujesz http://localhost/~gosia/index.php sprobuj i daj znac czy sie udalo Ten post edytował athabus 6.01.2006, 20:46:05 |
|
|
-Małgorzata- |
![]()
|
Goście ![]() |
tak pobrałam krasnala ,zainstalowałam ale niemam zednego pliku .exe do otwarcia same foldery mi sie jakies utworzyły z roznymi plikami folder głowny usr a w nim folder krasna i mysql i tam w nich rozne pliki
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
zainstalowałam z tej strony http://www.krasnal.tk/ " krasnal pack 2.0"
|
|
|
![]()
|
|
w usr masz plik kransalstart.exe
nie instaluj na razie dodatkow - szkoda czasu wiesz co - zaraz admini sie wkurza i zamkna watek:-) zapraszam na gg: 3480361 będzie szybciej |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
athabus dzieki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |