![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Z tego co mi wiadomo nie można w 5 tworzyć przeciążeń. Ale czy kest jakiś sposób aby to obejść? Bardzo by mi zależało aby stworzyć takie 2 konstruktory
Wpadłem na pomysł żeby zamiast tego zrobić 2 klasy z czego w drugiej piszę po prostu nowy konstruktor, ale to jest rozwiązanie tymczasowe i dla mnei niezbyt wygodne. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
No ale po co Ci to?
Z nazw atrybutówj jakie podałeś wnioskuję że taki konstruktor miałby stworzyć w różnych przypadkach różne obiekty. A skoro tak to powinny być dwie klasy. Tak siepowinno projektować. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
mike_mech - moze nie do konca. Ja mam pomysl czemu to moze sluzyc. To jest tylko przyklad.
Mamy abstrakcyjna klase typu genericObject ktora reprezentuje pojedynczy wiersz w tabeli. Reszta klas o podobnej wymowie dziedziczy po niej. Pierwsza wersja konstruktora tworzy obiekt ladujac jego dane z bazy i tam sobie na nim operujemy. Druga nie pobiera tylko przypisuje poszczegolne wlasnosci i po wykonaniu metody save() zapisuje nam te dane jako nowy wiersz i zwraca id sama stajac sie obiektem reprezentujacym nowo utworzony wiersz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja rozwiązałem to mniej estetycznie, nie mniej - działa:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
@Null Trafiłeś w samo sedno! Dokładnie w tym celu chcę to wykorzystać! Idealnie odczytałeś moje intencje.
Chyba skorzystam z idei podanej przez Ciebie, chociarz rozwiązanie splatcha też mogę dostosować. Ten post edytował Aztech 5.01.2006, 18:33:09 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 08:32 |