![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze baze w ktorej bedzie docelowo opisanych okolo 30 tys rekordow. Na podstawie pewnego wspolczynnika zapisywanego w tabeli bedzie tworzony ranking. Chce jednak oszczedzic baze i sparwic by ranking byl generowany np 1 raz na 24h i potem gdzies przechowany skad by szly dane juz na strone, a nie by za kazdym razem gdy ktos wejdzie na strone przeszukiwano baze od poczatku. Slyszalem o czyms takim jak cache. Czy to jest najlepsze rozwiazanie w tym konkretnym przypadku? jak to dziala?
Ps. nie wiedzialem gdzie to pytanie bedzie lepiej pasowac tutaj czy w tablicy o MYSQL, ale mysle, ze tutaj lepiej wiec dalem:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepsze wg mnie jest cache. a jak dziala:
plik cache.php
plik który ma być cacheowany (dodajesz na samym początku)
5*60 oznacza czas trwania w sekundach 5*60 = 300 sek = 5 min. Jeśli chcesz żeby działało 24 h to musisz miec 25*3456 = 86400 sek = 1440 min = 24 h Musizz również utworzyć katalog cache lub inny dowolny tylko musisz wtedy zmienić w cache.php
na
i musisz nadac mu chmod 777 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mike_mech @ 2005-12-31 15:37:58) No juz cos tam wiem;) Nic jednak nie jest tak dobre jak jakis konkretny, ladny przykladzik. Moze by ktos wygospodarowal 1-2 minutki swego czasu i napisal jak wyglada cache'owanie wyniku konkretnego zapytana:
To zapytanie da jakis tam tekst i teraz powiedzmy, ze chce by cache wyniku tego zapytania byl przechowywany w katalogu "cache" w pliku o nazwie "xxx" i zeby ten plik byl generowany od nowa o 24 w nocy codziennie bez wzgledu na to czy w bazie nastapily modyfikacje czy nie. No i oczywiscie by jak znajdzie plik cache w katalogu to zeby zapytanie nie bylo wykonywane. Taki przyklad to byloby dla mnie wiecej niz 10000 slow tlumaczenia jak to dziala i juz bym mogl sobie to dpowiednio modyfikowac dla swoich potrzeb. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a po co na konkretnym zapytaniu.
Po prostu cacheujesz cala stronę ktora wyswietla wynik. Ja mam tak u siebie i pieknie chodzi. Podałem przyklad wyzej Ten post edytował vtuner 31.12.2005, 16:52:54 |
|
|
![]()
|
|
vtuner ---> dzieki Twoj przyklad jest dla mnie dosc zrozumialy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bojakki @ 2005-12-31 16:47:25) Nic jednak nie jest tak dobre jak jakis konkretny, ladny przykladzik. Jakbyś przeczytał ten wątek i wątki do których on odsyła to byś miał ładny kodzik (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Podawałem tam link to pewnej klasy (akurat mojego współautowstwa) który może Ci przedstawić jak działa cache'owanie zapytań. Klasę tą znajdziesz w dziale Algorytmu, klasy, funkcje. Ale tak sobie myślę czy dasz radę ją znaleść, bo widzę że jesteś paskudny leń. Od teraz mam Cię na oku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:44 |