Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Czat
invx

Grupa: Zablokowani

Ostrzeżenie: (80%)
XXXX-

zabieram sie za napisanie czatu opartego o AJAX, no i mam pewien dylemat. Otoz czy jesli user doda nowy wpis do czatu, to mam zapisywac to do bazy, i potem wsywietlic, czy sa jakies inne sposoby, przekazywania tego wpisu z pominieciem bazy ?
Go to the top of the page
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie ma. Musisz gdzieś te dane zapisać. Czy to w bazie, czy w pliku, ale musisz to zrobić.
+Quote Post
maker

Grupa: Zarejestrowani

-----

Sam wczoraj pisałem taki skrypt i nie wyobrażam sobie zrobienia tego bez bazy danych... Jeżeli chcesz link do chat mogę dać na PW ...
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Masz dwie opcje:
1.
user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy wysyla ja odrazu do wszystkich userow na tych czacie (mnostwo polaczen - kazda najmniejsza wiadomosc jest od razu rozsylana)

2. user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy zapisuje ja do bazy > wszyscy userzy co okreslony przedizal czasu pobieraja nowe wiadomosci (buforowanie, pobierasz po kilka/nascie/dziesiat wiadomosci na raz, mniej polaczen)
+Quote Post
invx

XXXX-

ooo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
o taki pkt jak 1 mi chodzilo, tylko czy to jest wydajne ?
+Quote Post
wojto

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat
1.
user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy wysyla ja odrazu do wszystkich userow na tych czacie (mnostwo polaczen - kazda najmniejsza wiadomosc jest od razu rozsylana)

nie bardzo wiem, jak chcesz to zrobic w php :/ bo zawsze wiadomosci beda pobrane dopiero przy odswiezeniu strony (odswiezenie, badz zwykle htmlowskie, badz z wykorzystaniem ajax, ale zawsze co okreslony czas)

Cytat
ooo smile.gif
o taki pkt jak 1 mi chodzilo, tylko czy to jest wydajne ?

takie rozwiazanie da sie stworzyc za pomoca jezyka java, wtedy w aplikacjach klienta sa specjalne nasluchiwacze i gdy jakis user wpisze jakas wiadomosc, to jest ona wysylana do innych i te nasluchiwacze wtedy je odbieraja.
W javie takie rozwiazanie jest wydajne, bo dane sa przesylane do usera tylko w momencie napisania nowej wiadomosci przez kogos, a nie niepotrzebnie co jakis czas nawet gdy nikt nic nie pisal

ale chyba nie chodzi ci o rozwiazanie w javie? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
invx

XXXX-

czyli poprzestane na zapisie do bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.12.2025 - 09:31