![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-missile- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam problem:
Napisałem w php prosty formularz:
Skrypt ten przed wysłaniem sprawdza czy wszystkie pola formularza są wypełnione. Problem jest w tym, iż w przypadku nie wypełnienia wszytkich pól i klikniecia w przycisk WYŚLIJ znikają już wpisane dane pomimo zdefiniowania zmiennych w wierszach 21,22,23. Po za tą małą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) niedogodnością wszytko dział prawidłowo. Z góry dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dla uzupełnienia dodam że plik jest includowany za pomocą zmiennej superglobalnej
$_GET['id']do pliku index.php Cały skrypt działał bez zarzutu na innym serwerze, lecz wtedy nie używałem zmiennej $_GET['id'] tylko zwykłą zmienną "$id". Po przeniesieniu na obecny serwer, metoda ze zwykłą zmienną przestała działać, tzn nie można było includować żadnego pliku za pomocą odnośnika <a href="index.php?id=1"</a> Po zmianie na wyrzej opisaną superglobalną mozna już było includować, lecz pojawił się problem znikania danych z wypełnionych pól. |
|
|
-missile- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zmiana
na
nic nie dała. Myślę jednak, że nie tędy droga. Podwójny cydzysłów sprawia tylko, że parser wyszukuje w nim zmiennych i je wczytuje... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh...
Podstawy HTML - formularze. Tworzysz pola a nie rozpoczynasz formularza <form method=post> [pola] </form> (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
-missile- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jest wycinek kodu html ze strony index.php po sparsowaniu... Jak widać formularzowi niczego nie brakuje.
Ps.NetJaro: Nie czytałeś uważnie powyższych postów. Formularz działa, problem pojawia się gdy skrypt sprawdza czy wszystkie pola są wypełnione... Poza tym nigdzie nie jest napisane, że skrypt php musi wysyłać kompletny formularz do przeglądarki. Równie dobrze część może zostać napisana w zwykłym htmlu - sprawdzone... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: hen hen Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już wszystko w porządku błąd tkwił w zwykłej literówce w wierszu 23.
Jest:
a powinno być:
Problem wynika z wersji php na obydwu serwerach. Na starszej nie możliwe jest wyświetlenie danych bez deklaracji zmiennej, innej niż zawarta w superglobalnej $_POST['email']. Na nowszej wersji nie jest konieczna deklaracja z wierszy 21, 22 oraz 23. Wystarczy użyć zmiennej jak zdeklarowana w superglobalnej np: $email Nie wiem w jakiej wersji php zaczyna się ta różnica. Ja pracowałem na wersjach 4.3.10 oraz 4.4.1 Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 14:17 |