![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebowałem, nie mogłem znaleźć, napisałem
sprawdzilem na 1553 numerach NIP, tylko tyle posiadam i funkcjonuje ok. ale człowiek omylne zwierze wiec uwagi, poprawki, sugestie, pytania bedą mile widziane. użycie Kod sprawdza poprawność podanego numeru NIP bool is_nip (string nr) nie trzeba sie martwić o forme wpisywania numeru tzn: może byc XXX-XX-XX-XXX albo XXXXXXXXXX, albo jakikolwiek zestaw znaków zawierający jednak 10 cyfr Ten post edytował ghostrider 11.11.2005, 13:59:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę w opisie tematu dopisać wymagane informacje zgodne z zasadami pisania na tym forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mike_mech: dzieki za wskazenie drogi co do tematu posta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
powyzsza funkcja zyskala poszerzona funkcjonalnosc, i teraz sprawdza poprawnosc numerow: NIP, REGON, PESEL, zmienila tez nazwe, poprawiłem tez małe niedopatrzenie . Cytat if ($nr === NULL && empty($nr)) return false; poprawiono na
oki, kod:
uzycie : Kod sprawdza poprawność podanego numeru NIP, REGON lub PESEL bool is_evidence_nr(string nr, [int typ] ) typ to 0,1 lub 2 odpowiednio dla NIP, REGON lub PESEL domyslnie typ = 0, czyli NIP Ten post edytował ghostrider 11.11.2005, 17:10:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Co do poprawnosci walidacji to nie wiem, nie sprawdzalem. Ale zaciekawil mnie kod:
Po co rzutujesz int na int? Co innego gdyby bylo
Ale w obecnej sytuacji te rzutowanie jest zbedne |
|
|
![]()
|
|
masz racje, zbęde, jakos tak zostało. W pierwotnej wersji funckcji, to było podawane jako parametr, wiec rzutowalem. nie poprawilem.
Dobra uwaga. [OT] @nospor: trzymaj sie [/OT] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:19 |