![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!!!
Mam baze adresowa firm. tabela firma wyglada tak firma(id, nazwa, ulica, miasto, kod, tel, fax, email, www, osoba_kontaktowa) i teraz chce dodac opisy dla firmy opis(id, opis_firmy) jak zrobic aby za kazdym razem idopis bylo takie same jak opis firmy. Bo czasem zdarza sie ze firma nie ma opisu a ja chcialbym aby kazde id firmy bylo takie same jak id opisu -> ulatwi mi to zarzadzanie tresciami w bazie. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co chcesz trzymać opis w oddzielnej tabeli? Dodaj pole opis do tabeli firma.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ok chodzi o cos takiego
mam takie dane id, nazwa, adres, miastao, kod, tel, fax, email, www, osoba, opis*, godz_otwarcia, rodzaj_firmy, piktogram**, itd... i teraz wymyslilem ze sobie bede robil linki bo: *opis - jest rozny w zaleznosc od wersji bo jest albo krotki albo dlugi **piktogram - graficzka ukazujaca mozliwosci firmy (grafik jest 16) no i pomyslalem sobie ze mozna by zrobic to na oddzielnych tabelach aby nie bylo marnotrawienia miejsca ale moge to wsszystko wrzucic do jednej tabeli i po krzyku tylko czy jest sens takiego wykonania. Bo moze bardziej wydajne byloby zrobienie tego na oddzielnych tabelach i wymuszac przypisywanie id w innych tabelach id firmy?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:51 |