![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-mandrivalinux- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem ze to nie ten dzial, ale tylko tu moge pisac jako gosc. Mam problem: zainstalowalem sobie Mandrive 2005 LE i chce do niej dolozyc php, tylko nie wiem ktory plik sciagnac...
ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/mandra...586/media/main/ chodzi mi o php i obsluge bazy mysql - zadne smarty i inne duperele, podstawowe php i tyle z gory dzieki za odpowiedz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php-devel-5.0.4-9mdk.i586.rpm
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skonfiguruj sobie urpmi - na googlach znajdziesz odpowiednie dyrektywy -
i pozniej: urpmq php dostaniesz wszystkie pakiety zwiazane z php poozniej urpmi php5-cli .... wszystko czego potrzebujesz. |
|
|
-mandrivalinux- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok, dzieki. Mam jeszcze jeden problem. Nie mam funkcji mysql_* (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Przy wywolaniu chociazby mysql_connect() dostaje Call to undefined function (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Zassalem rpm'a php-mysql...rpm z tej strony ale to nic nie dalo. Co robic?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie trzeba edytować php.ini i dodać module=cośtam.so gdzie cośtam (pewnie mysql.so i mysqli.so) to nazwa biblioteki dostarczanej przez dany pakiet dodatkowy (+ zainstaluj samą bazę danych). Po edycji php.ini jeżeli serwer działa to musisz go zrestartować.
Ten post edytował Riklaunim 17.10.2005, 17:36:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy kompilacji wygląda to tak, że musimy zainstalować MySQL (wtedy zainstaluje się biblioteka służąca za klienta MySQL) i przy komipilacji php robimy:
./configure --with-mysql=/usr/local/mysql (przykładowo) Jeżeli znasz chociaż w podstawach Linuksa to pobaw się w kompilację - masz SUPER artykuł w dziale z Serwerami - wszystko ładnie objaśnia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mandriva ma wszystkie dodatki spaczkowane w oddzielnych rpmach więc rekompilacja nie jest konieczna.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:27 |