![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam taki problemik mam baze danych jest w nie 13 pól dajmy cena rok moc moc_s i mam wyszukać z bazy rekordy spełniajace następujace wymagania w formularzu jest 8 pól do których wpiuje cona_od cena_do rok_od rpk_do moc_od moc_do moc_s_od moc_s_do i teraz dla mnie zaczynaja się schody (jak narazie nie widze ich końca) próbowałem na dwa następujace znane mi sposoby
ale ten sposób juz po dwóch poach mi wywala komunikat o błedzie następny sposób jest moze troche prymitywny i długi w napisaniu ale za to działa (ja napisałem obsługę 4 pól otrzymanych z formularza -- w sumie wyszło 16 kombinacji jakie mogąprzy takiej ilości wystąpic --- ja potrzebuje obsługi 8 pól z formularza czyli wyjdzie 64 możliwych kombinacji) a to kod z php
może ktoś zna sposób na rozwiazanie lub pomoże mi rozwiązać ten problem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tu masz link jak zrobic where na kilka warunków:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34...=0entry195161 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli i tak musze napisać wszystkie warunki, tyle ile jest możliwych kombinacji (64)
moze sie myle ale jest to trochę męcząca a i tak można się gdzies pomylić może ktoś wie jak to można jakoś dynamicznie wygenerować z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mylisz się. nie zalapales idei. Ty robisz tylko waruni na pola. kombinacje same sie utworzą, przy zalozeniu oczywiscie że kazde wypelnione pole to warunek and lub or. Chodzi o to zeby byl tylko jeden typ warunku
|
|
|
![]()
|
|
ok
załapałem ale jak możesz to podpowiedz jak zrobić aby po wszystkich załózmy 4 polach wyszukiwałe bo jak wypełniew formularzu załóżmy 4 pola to $where przyjmujke następującą postać Cytat where cena >= 1 and cena <= 1457 and cena >= 125 and cena <= 3650 gdzie dwie ostatnie "cana" powinno być "rok" co trzeba poprawić chyba się troszkę pośpieszyłem znalazłem błąd dzięki jak nie będzie szukało to dam znać Ten post edytował krzyszbi 5.10.2005, 13:11:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście przydatny warunek dla wielu pól w formularzu, które nie wszystkie muszą być wyszukane
Podziękował |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 01:03 |