![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele:
I chcialbym wydobyc niektore dane z tabeli oraz wszystkie fotki przypisane do jednej osoby (po jej id), daje takie zapytanie:
i wywala mi np.: *************************** 1. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto.jpg *************************** 2. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto.jpg 2 rows in set (0.00 sec) A ja chcialbym aby wszystkie nazwy fotek byly w jednym wierszu(rekordzie). Jak to zrobic?? ps. jestem poczatkujacy w mysql :] Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym wierszu to raczej sięnie da. Wź to co dostajesz teraz i obrób sobie w php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym sie da - nalezy uzyc grupowania z laczeniem ciagow. A potem w php rozdzielic ciag.
Efekt uzyskasz odpowiedni ale zapytanie sie lekko skomplikuje. Jutro podam Ci jego wyglad bo dzis nie mam jak sprawdzic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prometeus jakbys mogl podac, z gory dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumialem to chesz dokladac jako kolejne tabele w from. Max mozna tak uzyc 5 bo pozniej wydajnosc zapytania spada. Takie podejscie do tego problemu jest nieoptymalne.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(SongoQ @ 2005-10-05 11:11:39) Z tego co zrozumialem to chesz dokladac jako kolejne tabele w from. Max mozna tak uzyc 5 bo pozniej wydajnosc zapytania spada. Takie podejscie do tego problemu jest nieoptymalne. SongoQ, chodzi mi o to ze np bedzie mi wyswietlac dane osobowe i fotki do tych danych np. NIE TAK! *************************** 1. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto.jpg *************************** 2. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto2.jpg *************************** 3. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto3.jpg 3 rows in set (0.23 sec) Ale TAK!! *************************** 1. row *************************** id_osoby: 1 plec: m user_name: ddd miejscowosc: Warsaw opis: rok_ur: 1989 nazwa: foto.jpg,foto1.jpg,foto2.jpg Chodzi mi o mniej wiecej cos takiego, da sie to zrobic?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym proponowal poprostu 2 zapytania sql jedno buduje tablice z danymi osob a 2 buduje tablice z fotkami osoby i podpina jako pole w tablicy osob metoda moze nie jest optymalna pod wzgledem predkosci (zapytanie do tabeli zdjec zostanie powtorzone dla kazdej osoby) ale chyba dosc proste w realizacji
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W MySQLu raczej watpie czy sie da tak zrobic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rest is silence (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) MySQL 4.1 naturalnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a jak to wpisac na moim przykladzie?? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:01 |