![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam ostatnio na "ruszcie" następujący problem. Mam tabelę w bazie danych z jakimiś tam rekordami . Szkielet (+-) Kod id, tittle, ..., cat .Wszystko piękne i logiczne, jednakże problem się pojawia, gdy rekord ma być ukazywaany w wielu kategoriach na raz. Tzn. dla jednego rekordu wiele kategorii. Oczywiście można dodać x takich samych rekordów z różnymi kategoriami, tylko to jest nierozsądne - niepotrzebnie zaśmiecamy bazę danych. Kolejnym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy, jest aby pole kategori było zapisywane tak: id_cat,id_cat,id_cat , lub ID_catID_catID_cat jednakże wtedy pojawił by się problem z warunkiem wysyłanym do bazy danych : (takie pytanie zwróci mi też rekordy, które nie pasują do wybranej kategorii. Ech, ma ktoś jakiś dobry pomysł, jak to wszystko rozwiązać? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Spirit86 24.09.2005, 19:11:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozbić na 2 tabele?
Jedna z: id rekordu, tytuł, opis, itp. Druga z: id rekordu, kategoria do której należy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie całkiem niezły pomysł. Nie widzę, jak na razie, żadnych wad. No może poza jedną, będę musiał zadać dwa, lub więcej pytań do bazy danych zamiast jednego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:41 |