![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie serwer Apacha (wstępnie go skonfigurowałem) oraz php i bazę mysql. Napisałem prostą stronkę w html z wstawką php, gdzie używam funkcji do obsługi bazy mysql (np. mysql_connect(....), mysql_select_db (..), itp). Gdy próbuję ją wyświetlić na serwerze pojawia się komunikat: Call to undefined function mysql_query() in D:\usr\Apache2\htdocs\pierwszy.php.
Czy problem tkwi w niewpełni kompletnym skonfigurowaniu serwera? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, problem tkwi w niekompletnym skonfigurowaniu serwera, dlatego też przenoszę na odpowiednie forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to pytanie wyda się głupie, ale napisałeś, że przeniosłeś mojego posata na inne forum, a ja go nie mogę odnaleźć. W dalszym ciągu nie udało mi się rozwiązać problemu z mysql i Apache. Potrzebuję pomocy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otwórz C:\WINDOWS\php.ini (czy gdzie tam ten plik masz), poszukaj:
;extension=php_mysql.dll usuń ten średnik, zapisz plik, zrestartuj Apache. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem zgodnie z twoją instrukcją, ale teraz gdy próbuję ponownie załadować tą stronę pojawia się warning: "php Startup: Unable to load dynamic library './php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć okrślonego modułu" i dalej ten sam komunikat co wcześniej.
Co może być jeszcze nie tak. Czy brakuje mu jeszcze czegoś? Rozpakowałem php z zip-a, powinien mieć wszystko. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przeniosłem temat do działu Serwery WWW / Apache bo temat dotyczy konkretnie serwera www a nie php
2. Sprawdź dyrektywę extension_dir powinna zawierać ścieżkę do katalogu ext (np. C:/php/ext/). Jeżeli nie ma tam ścieżki do katalogu z php (konkretnie do ext) to ustaw ją... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:54 |