![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ole, w taki prostu sposob czytam zawartość katalogu
no i zwrac mi to pliki, w katalogu są pliki jpg miniatury oraz duze pliki zawartość wygląda tak: Cytat TN_5.jpg TN_6.jpg TN_7.jpg TN_8.jpg TN_9.jpg TN_1.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 1.jpg pliki z TN_ to miniatury plików bez TN_ czyli TN_6.jpg to miniatura pliku 6.jpg chcę zrobić aby teraz to wszystko dodało do bazy która wygląda tak id---miniatura--duze- czyli kazda para TN_6.jpg 6.jpg to jeden rekord tak aby się dogrywały zdjęcia, może mi ktoś podpowiedzieć jak to pogrupować. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co masz tworzyć osobną kolumnę w bazie dla nazwy pliku miniaturki, jeżeli wiesz, że wygląda ona następująco: 'TN_<nazwa_pliku_ze_zdjeciem>'
![]() Przy wyświetlaniu miniaturki pobierasz po prostu nazwę 'dużego' pliku, dodajesz na początku 'TN_' i już ![]() A jeśli baza ma służyć tylko do przechowania nazw plików, może lepiej po prostu napisać krótką funkcję pobierającą nazwy plików z katalogu i zapisującą je w tablicy. Wywołujesz sobie taką funkcję na początku skryptu i potem bierzesz wszystkie potrzebne dane z tablicy... Tak nie będzie wygodniej..? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ano masz racje nie ma sensu tego zapisywać do bazy, dzięki
![]() ale mam jeszcze problem tego typu że gry wyciągam dane z katalogu to wyciąga mi takie coś jak wyzej a ja chce aby w danym momencie wyciągało tylko to co zaczyna się na TN_ jak to zrobić w tej chwili wygląda kod tak:
tylko to rozwiązanie nie wyswietli nic, trzeba stworzyć warunek jesli nazwa pliku zaczyna się na TN_ tylko jak to zrobić jak zapisać taki warunek ![]() Ten post edytował stefan_precz 3.08.2005, 13:18:29 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:44 |