Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Apache jako serwer w lanie
Archon_1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam taki nietypowy problem. Jak ustawić apache'a żeby działał mi w lanie tzn mam na jednym kompie serwera odpalam go a z innych moge wchodzić poprzez przegladarke. Jak wpisuje adres ip kompa n ktorym jest serwer to pojawia mi sie ze nie mam pozwolenia dostepu( access denied). Co Z tym zrobic i gdzie ustawić odp parametry żeby to chodziło??
Przoszę o pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post
escaflowne

-----

Access Denied może być równie dobrze spowodowane tym, że w folderze witryny, którą próbowałeś otworzyć, brakuje pliku domyślnego (np. index.html) i wyłączone jest w Apachu listowanie zawartości katalogu. W takim przypadku, komunikat świadczy o tym, że próbowałeś przeglądać zawartość katalogu ale serwer na to nie pozwolił.
Sugerowałbym utworzenie w httpd.conf serwerów wirtualnych (NameVirtualHost) dopisanie odpowiednich linijek do plików hosts komputerów klientów:
dla Windows:
Cytat
%WINDIR%\system32\drivers\etc\hosts

dla systemów *nixowych:
Cytat
/etc/hosts

i niech wpisują w przeglądarkę nazwę zamiast adresu IP (gdyż jest łatwiejsza do zapamiętania).
+Quote Post
Archon_1

-----

A co wpisać w serwerach wirtualnych?? Czy ten plik mam edytować na kompie z serwerem?? Jak możecie to podajcie przykładowe ustawienie virtual hosta. Dzieki za wszelką pomoc
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:15