![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 tabele i problem ze sformulowaniem zapytania aby otrzymac poprawne wyniki.
Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc w napisaniu zapytania. Kod Tabela_hist: +----+----------+-------+-------+-------+ | id | osoba_id | el_id | data1 | data2 | +----+----------+-------+-------+-------+ Kod Tabela_el: +----+-------+------+ | id | nazwa | info | +----+-------+------+ Teraz chcialbym wyszykac wszystki wpisy dotyczace np osoby o id=1 i otrzymac nastepujace naglowki: Kod +-------+-----------+---------+-------------------+ | el_id | el_nazwa | el_info | data2-data1 (dni) | +-------+----------+---------+-------------------+ Kombinowalem i probowalem pisac cos w tym stylu:
Ale jak widac za bardzo mi nie wyszlo. Nie za bardzo wiem jak wlaczyc kolumny z Tabela_el? Ten post edytował one_eddie 4.07.2005, 10:08:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki o to mi chodzilo.
Ale mam jeszcze jedno pytanie dlaczego wywala mi blad przy IN_DAYS? mam mysql 3.23.47 czy w tej wersji jest w/w funkcja byla juz zaimplementowana. jakim zapytaniem mozna sprawdzic jakie funkcje sa dostepne w zainstalowanym serwerze mysql? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zamin in _days na TO_DAYS(date)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-07-04 13:25:27) zamin in _days na TO_DAYS(date) Wszystko fajnie tyle ze roznice np dat '19/05/2005' - '18/05/2005' = 365 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Prawdopodobnie uzywam blednego formatu daty. Sciagam mysql-a 4.1 wtedy bede mogl skorzystac z funkcji DATEDIFF, moze ona pokaze poprawny wynik i wkoncu STR_TO_DATE ktora rozpozna moj format daty. // edit: Napisalem zapytanie ale cos jest z nim nie tak, probowalem poprawiac ale mi nie wychodzi
Wywala mi: Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '( STR_TO_DATE( h . date2 , '%d/%m/%Y' ) , STR_TO_DATE( h dlaczego? jesli usune datediff jest ok. kiedy sprawdzam samo datediff podaje poprawne wyniki. Mam teraz mysqla 4.1.12a-nt // edit 2: Problem rozwiazany. Prez czysty przypadek napisze to co zrobilem bo moze ktos podobnie jak ja odchodzil od zmyslow z uczuciem ze sie na tym nie zna, kiedy kolejny raz probowalem cos poprawic i nie wyszlo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Mam apache 2+php 4.3+mysqla 4.1.12+phpmyadmin 2.6.3. Caly klopot przez phpma kiedy zapuszczalem mu, pokazana wyzej zapytanie wywalal blad, ale kiedy to samo zapytanie uruchamialem w "Mysql command line interpreter", wszysto bylo ok. Malo nie wybuchlem jak to zobaczylem :X A tak na powaznie to stracilem lekko zaufanie do phpmya. Od tej pory wszystko testowac bede na MysqlCLI. Skrypt zaopatrzyny w to zapytanie takze dzialala ok. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował one_eddie 5.07.2005, 10:26:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:33 |