![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co myślicie o podpisie elektronicznym? Czy według Was jest to do czegoś potrzebne oraz użyteczne?
Mam własny certyfikat głównie dla testów, bo trochę mnie ten temat interesuje. Ciekawą rzeczą jest również możliwość szyfrowania za pomocą certyfikatów (kluczy publicznych i niepublicznych), co można używać chociażby przy użyciu z www oraz ogólnie do szereko pojętego i ostatnio popularnego tematu szyfrowania. Co wy o tym myślicie, może już z tego korzystaliście? Aha, i takie małe pytanko jeszcze. Które rozszeżenie służyło do szyfrowania nierównoległego w php (i nie tylko zresztą), mcrypt, i czy moge w nim korzystać z mojego certyfikatu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie też to trochę interesuje, ale jeszcze nie szukałem informacji dotyczących podpisu elektronicznego. Może sam coś na ten temat powiesz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moge coś na ten temat powiedzieć, aczkolwiek pragnę zauważyć, iż ja właściwie jeszcze jestem dość młody i nie potrzebuje zbyt często podpisywać nawet realnych dokumentów, a co dopiero elektronicznych. Właściwie to ja się w to bawie dla zabawy, dla testów, nie z realnej potrzeby, aczkolwiek uczyć się należy.
Korzystam z certyfikatu certum (unizeto) oraz z ichniej aplikacji (tylko na win) do podpisywania i szyfrowania. Trochę miałem problemów z instalacją (trzeba instalowac przez IE, bo inne przeglądarki ładują do swoich zbiorów, a IE do systemowych), ale poszło. Aplikacja (do zastosowań domowych można pobrać z podpis.onet.pl, odnośnika na dole, ale działa tylko z certyfikatami cerum -> darmowy soft) jest niezła, ma całkiem sporo możliwości takich jak podpisywanie, szyfrowanie, oznakowywanie czasem, oczywiście weryfikacja i deszyfrowanie oraz kurier do bezpiecznego wysyłania podpisanych wiadomości. Aplikacja działa bez zarzutu (po dobrej instalcji certyfikatu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Jeżeli ktoś z Was może jest ciekawy jak działa to moge mu wysłać np. podpisany i zaszyfrowany plik, do odszyfrowania i weryfikacji u siebie. Niedługo chyba wezmę się za testowanie certyfikatu (openssl, w poście pierwszym pomyłka była) na linuxie za pomocą php (niestety jak już pisałem aplikacja tylko na win) oraz innych np. apache. Niestety nie znam C i nie wykorzystam wszystkich możliwości (chociaż, jakbym troche pokombinował, to może bym napisał coś w stylu encrypt/decrypt w C) biblotek openssl.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Temat dość stary, ale chciałabym go reaktywować(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Osobiście korzystam od niedawna z e-podpisu i jestem bardzo zadowolona. Czy Wy również z takowego korzystacie?Jeśli tak, napiszcie proszę czy składanie PIT-u z takowym podpisem jest możliwe? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Mgiełka, daruj sobie to pseudo pozycjonowanie + archeologię.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy mógłbyś wytłumaczyć, na jakiej podstawie masz takie stwierdzenie? Że co? że mam linka w stopce? Interesuje mnie ten temat więc pytam, a nie na wszystko mogę znaleźć odpowiedź w wyszukiwarce.
A po drugie, tysiące osób ma linka w stopkach. Czy sądzisz, że wszyscy pozucjonują? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Sądzę, iż osoba, która:
*linki są automatycznie usuwane ze stopek u użytkowników z niską ilością postów. |
|
|
![]()
|
|
No tak:)
Pewnie też tak bym sobie pomyślała chociaż na pozycjonowaniu znam się średniawo. Ale wiesz co? Naprawdę jest niewiele informacji w necie na temat e-podpisu więc gdzie mogę to pytam nawet odkopując stare tematy. Informację o PIT z e podpisem już uzyskałam. Dodam tylko jako ciekawostkę, że Pani z US w miejscowości w której mieszkam stwierdziła iż: "tej młodzieży to od tych komputerów przewraca się w głowach" A tak w ogóle to forum PHP podczytuje już od dłuższego czasu. I na pewno będę tu zaglądać. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znowu znowu baby się kłócą...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:23 |