Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Polskie znaczki
Krzychur

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Mam problem z MySQL, od kiedy przesiadłem się ze składanych serwerów na swój własny.

Oprogramowanie - Apache, php i MySQL - wszystkie najnowsze stabline wersje.
Otóż mam bazy danych stworzone już jakiś czas temu, teraz gdy próbuje je odczytać zamiast wielu liter otrzymuje znaki ?. Kodowanie strony ISO-8859-2. Próbowałem już z wieloma konfiguracjami, z początku zmieniane za pomocą aplikacji MySQLInstanceConfig.exe a następnie dla konkretnej bazy za pomocą okienka System porównań: w phpMyAdmin.

Co szukam rozwiązań w internecie wyszukuje przerwane/zapomniane tematu, albo że jego autor stwierdził "że przypadkiem wpadł na rozwiązanie, ale nie był rad się nim pochwalić".

Co powiniennem zrobić aby normalnie widzieć PLogonki?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

a w bazie też trzymasz dane w iso-8859-2?
+Quote Post
Krzychur

-----

gdybym wiedział jak to bym też tak trzymał; szkoda tylko że nie wiem jak to uaktywnić

robiłem też coś takiego:
default-character-set=iso-8859-2

ale ciąglę ąęść=(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
+Quote Post
GrayHat

-----

mam ten sam problem....
chodzi o wersje mySQL 4.1...
w wersji 4.0 wszystko bylo ok.
od wersji 4.1 sie niedociaga....
+Quote Post
nospor

Musisz do bazy wkaldac dane w iso. Nie wiem jak wkladales wcześniej, ale jak nie w iso to się będzie chrzanić.
+Quote Post
Krzychur

-----

nospor co ty za bzdury gadasz?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)

Dotychczas pisałem "ś" i na stronie o kodowaniu iso-8859-2 w źródle występowało jako "¶", no i oczywiście w przeglądarce było wyświetlane jako normalne "ś", co jest chyba oczywiste. Dotychczas nie miałem powodów do instalowania ręcznie serwera - Apache, php, MySQL ręcznie - do funkcji których uzywałem bez problemu wystarczał Krasnal, WebServ i nie uważam tego za powód do śmiechu/wstydu... Teraz kiedy coraz to ciekawsze standardy odkrywam zostałe zmuszony do samodzielnego instalowania. Wtedy wszystkie znaczki polskie były normalnie - ładnie wyświetlane w danym kodowaniu. Jestem w 100% przekonany, że było to jakoś skonfigurowane przez te polskie projekty, ale w Krasnalu my.ini jest "trochę" inny niż ten prawdziwy konfiguracyjny plik MySQL'a, a w WebServerze coś go nie mogłem znaleźć... Trudno...
+Quote Post
nospor

Cytat
Ano takie bzdury, że jak do bazy zapiszę ręcznie literkę ś i mam ustawioną klawiaturę polski programisty, a kodowanie na stronce mam iso, to się wyświetli krzaczek zamiast ś. Dopiero gdy zmienię klawiaturę na iso i wstawię jeszcze raz ś to wtedy wyświetli mi się na stronce ś. Kapisz?
+Quote Post
Krzychur

-----

A czy ktoś jeszcze może potwierdzić to zdanie? Jak mam przejść do iso skoro nie mam tam żadnej takiej opcji?

--- Edycja ---
No, wiedziałem, że jakieś głupoty słyszę.
Kod
mysql_query("INSERT INTO `articles` (`title`) VALUES ('ąę')");

Wyświetla się tytuł ąę, a nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) , zależy to więc od phpMyAdmina tylko...

Ten post edytował Krzychur 1.05.2005, 09:33:01
+Quote Post
uzytkownik24

-----

Kod
<?php
$tytul = addslashes(htmlentities ($tytul));
$tresc_krotka = addslashes(htmlentities ($tresc_krotka));
$osoba = addslashes(htmlentities ($osoba));
$tresc = addslashes(nl2br(htmlentities ($tresc)));

if ($tytul && $tresc_krotka && $osoba && $tresc)
{
    $query = "INSERT INTO newsy (tytul, tresc_krotka, tresc, osoba,"." data) VALUES ('$tytul', '$tresc_krotka', '$tresc', '$osoba', "."now());";
    $wynik = mysql_query ($query);

else
{
echo <<<FORM

<form method="post" >
    <div>
    <p>Tytul wiadomosci:</p>
    <input type="text" name="tytul" value="$tytul" />
        <p>Krótka tresc:</p>
    <input type="text" name="tresc_krotka" value="$tresc_krotka" />
    <p>Pelna tresc:</p>
    <textarea name="tresc" rows="" cols="">$tresc</textarea>
    <p>Podpis:</p>
    <input type="text" name="osoba" value="$osoba" />
    <br />
    <input type="submit" value=" Wyslij " />
    </div>
    </form>
FORM;
}  

?>

mam taki skrypt, ktory dodaje newsy do bazy. kodowanie ustawione jest w pliku index w ktorym includuje ten skrypt - utf-8. w bazie tez jest takie kodowanie ustawione, a mimo to zamiast polskich znakow zapisuje krzaki i krzaki wyswietla. pola tekstowe sa typu varchar. sprawdzalam na dwoch roznych serwerach o dwoch roznych wersjach php i myslq'a i phpadmina i wszedzie jest to samo. dodatkowo jak w phpadminie edytuje ktores z pol i wpisuje w nim np ą to zapisuje to jako puste pole. jakis pomysl?
+Quote Post
infowaldo

-----

Ja mam coś podobnego z tym że wiem co jest przyczyną (wprowadzanie do bazy znaków w kodowaniu windows-1250) Teraz chciałbym zmienić te dane na kodowanie iso-8859-2. Do pracy wykorzystuję php, MySQL.
Z tym wiąże się moja prośba. Ma ktoś pomysł na jakiś dobry skrypt który szybko i bezproblemowo przekonwertowałby mi polskie znaczki? Zmiana ręcznie każdego 'ś', 'ą' 'ź' itp. jakoś mi nie odpowiada (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ponieważ baza składa się z wielu tabel, kolumn, a co zatym idzie danych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.12.2025 - 12:34