Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Polski, Angielski, Niemiecki, Rosyjski, Ukraiński, wszystko w jednej tabeli MySQL
Bartech
post 25.04.2005, 10:58:21
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Panie i Panowie, tworzę system oparty o panel admina w php, z możliwością przełączania się pomiędzy jezykami, chciałbym aby dany produkt był opisany w 5 jązykach jak w temacie. Czy w jednej Tabeli Mysql mogą znajdować się w poszczwególnych komórkach takie języki. Czy trzeba zastosować jakiś specjalny zabieg.

Z góry dzięki za odpowiedź.

--------------------
www.szymaszkiewicz.com
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.04.2005, 11:10:03
Post #2

Grupa: Moderatorzy

O ile dobrze Cię zrozumiałem, to zrób tak:
tabela PRODUKT (pola):
Cytat
ID
NAME_PL
OPIS_PL
NAME_EN
OPIS_EN
...

a potem odwoluj się:
  1. <?php
  2.  
  3. $lang='EN';
  4. $sql=&#092;"select ID,NAME_$lang,OPIS_$lang from PRODUKT\"
  5.  
  6. ?>

Ten post edytował nospor 25.04.2005, 11:11:14

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Bartech
post 25.04.2005, 11:14:12
Post #3

-----

Dzięki za szybką odpowiedź, to dobra sugestia z tym zapytaniem bo miełem inny pomysł chyba troszkę gorszy. Ale nie zmieniajmy tematu. chodzi o to że!!! Nieraz zdażało mi się że kedy przenosiłem dane z jednej bazy na localhost do innej na serwerze w sieci, to znikały mi po drodze polskie znaki.

Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich.

Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków?

--------------------
www.szymaszkiewicz.com
+Quote Post
mhs
post 25.04.2005, 11:21:52
Post #4

-----

Cytat(Bartech @ 2005-04-25 12:14:12)
Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich.

Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków?

przy przenoszeniu danych wykorzystuj narzedzia typu mysqldump, natomiast do wczytania danych wykorzystuj np. polecenie SOURCE
+Quote Post
dr_bonzo
post 25.04.2005, 11:57:11
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Najlepiej wszedzie uzywac UFT (np. UTF-8) -- w edytorze, w bazie, w przegladarce. Ale mysql >= 4.1 dopiero obsluguje utf.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Bartech
post 25.04.2005, 12:12:32
Post #6

-----

OOO... to doskonała rada, z tego wynika że nie muszę się przejmować przechowywaniem tych danych w MySQL. Po stronie przeglądarki dojdzie do zakodowania znaków i odkodowania ich w razie konieczności (wyświetlania).

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać jak się uda lub jak nie. Narazie wszystkie języki są wyświetlane poprawnie.

Dzięki za rade.

--------------------
www.szymaszkiewicz.com
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2.07.2025 - 08:32