![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panie i Panowie, tworzę system oparty o panel admina w php, z możliwością przełączania się pomiędzy jezykami, chciałbym aby dany produkt był opisany w 5 jązykach jak w temacie. Czy w jednej Tabeli Mysql mogą znajdować się w poszczwególnych komórkach takie języki. Czy trzeba zastosować jakiś specjalny zabieg.
Z góry dzięki za odpowiedź. -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O ile dobrze Cię zrozumiałem, to zrób tak:
tabela PRODUKT (pola): Cytat ID NAME_PL OPIS_PL NAME_EN OPIS_EN ... a potem odwoluj się:
Ten post edytował nospor 25.04.2005, 11:11:14 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź, to dobra sugestia z tym zapytaniem bo miełem inny pomysł chyba troszkę gorszy. Ale nie zmieniajmy tematu. chodzi o to że!!! Nieraz zdażało mi się że kedy przenosiłem dane z jednej bazy na localhost do innej na serwerze w sieci, to znikały mi po drodze polskie znaki.
Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich. Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków? -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bartech @ 2005-04-25 12:14:12) Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich. Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków? przy przenoszeniu danych wykorzystuj narzedzia typu mysqldump, natomiast do wczytania danych wykorzystuj np. polecenie SOURCE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej wszedzie uzywac UFT (np. UTF-8) -- w edytorze, w bazie, w przegladarce. Ale mysql >= 4.1 dopiero obsluguje utf.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
OOO... to doskonała rada, z tego wynika że nie muszę się przejmować przechowywaniem tych danych w MySQL. Po stronie przeglądarki dojdzie do zakodowania znaków i odkodowania ich w razie konieczności (wyświetlania).
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać jak się uda lub jak nie. Narazie wszystkie języki są wyświetlane poprawnie. Dzięki za rade. -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 08:32 |