![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wiki jest oczywiście piękne. Jedna rzecz mnie nie pokoi (pokoji?). Przy rozdzielczości 1024x768 tworzy się poziomy pasek przewijania na każdej ze stron wiki. Jest to doiść niewygodne i uciążliwe. Zamieszczam link do screenshot'a: http://share.liko.jportal.pl/wiki1.png. Proszę aby osoba odpowiedzialna (Bela_666) poprawiła to ![]() Proszę także inne osoby o wypowiadanie swoich uwag i problemów dt. Wiki Ten post edytował Liko 24.04.2005, 10:14:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole do wpisania tekstu do wyszukiwania jest za male -- prawie nie da sie tam trafic myszka, a litery sa jeszcze mniejsze i sa szare na szarym tle...
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Operze nawet poziomy pasek się nie tworzy, poprostu ucina prawą część strony (kilka-kilkanaście pikseli).
Można by troche popracować nad stylami nagłówków, IHMO mogłby być troche większe (ogólnie) i różnice między poszczegółnymi powinny być bardziej wyraźne (na stronie Linki ciężko sie połapać w strukturze, bo różnica między nagłówkami 1 a 2 stopnia jest minimalna). W menu jest błąd (na tej górnej belce), "Konferencja", nie "Konferencjia". -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zauważyłem dwie rzeczy:
a) zdefiniujcie czcionkę dla inputa w wyszukiwarce, mi się wyświetla jakiś Times New Roman 9 - zupełnie nieczytelne (Mandriva, FF) ![]() ![]() Ten post edytował Fipaj 25.04.2005, 16:52:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat(Fipaj @ 2005-04-25 16:52:01) ![]() ![]() Ty :-) tylko sie postaraj -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
No ja myślę, że nikt nie odwali kaszanki w artykule o mojej "SKROMNEJ" osobie...
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, narazie widze na Wiki hasła czysto teoretyczne.
1. A rozwiązania problemów itp. gdzie wrzucac? 2. Będzie jakis podzial na kategorie? (bardziej szczegółowy) 3. Oraz jakiego typu mają tam być opisywane problemy, czy 'jak ze stringa 'aa=ff c=d =dd =d' otrzymać tablice $arr['aa']= 'ff' itd.' czy raczej coś typu singleton itp? Ten post edytował radziel 25.04.2005, 17:40:39 -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
chcielibyśmy, by w wiki były informacje dla każdego .
A więc począwszy od samych podstaw, po dodatkowe informacje z zaawansowanych temaótw, ktore będziemy się starali przedstawiać na wortalu. Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże. Nie chcieliśmy jednak na sucho tworzyć dużej ilość pustych kategorii, z doświadczenia wiedząc, że w pewnych sytuacjach lepiej jest zostawić wolną rękę ludziom korzystającym z systemu, i tylko w razie potrzeby tworzyć dodatkowe indeksy (spisy) podstron, oraz ewentualnie zmieniać kłopotliwe nazwy. W każdym razie - jeżeli ktoś będzie miał pomysł na to, w jaki sposób ponazywać lub opisać któryś z potrzebnych działów, lub pod działow - zapraszam do tego serdecznie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodalem moje pierwsze haslo
![]() Wikipedia zapowiada sie ciekawie, oby tylko sie szybko rozwinela. Odnosnie uwag, to przy dodawaniu jakiegos hasla do obserwowanych wyswietla sie tekst: Kod Strona "Strona główna" została dodana do Twojej <a href="/index.php/Specjalna:Watchlist">listy obserwowanych</a>. Na tej liście znajdzie się rejestr przyszłych zmian tej strony i stowarzyszonej z nią strony Dyskusji, a nazwa samej strony zostanie wytłuszczona na <a href="/index.php/Specjalna:Recentchanges">liście ostatnich zmian</a> aby łatwiej było Ci sam fakt zmiany zauważyć.</p> czyli zamiast linkow widac dokladnie to co wkleilem wyzej (czyli tekst linkow).------ //edit by DeyV. Już poprawione. Dzięki za info. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poniżej zamieszczam poprawioną nieco stystylistycznie i ortograficznie wiadomość dla userów IE:
Cytat Ta strona zrobiona jest w zgodzie ze standardami internetowymi, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej mierze ich nie obsługuje. Dlatego może ona niepoprawnie wyświetlać lub też zupełnie pomijać niektóre elementy tej strony. Radzimy zaopatrzyć się w nowoczesną przeglądarkę taką jak np. Mozilla Firefox. BTW. Jest gdzieś w sieci howto nt. zmian skina w mediawiki? Ten post edytował FastRed 26.04.2005, 14:58:38 |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże. A ja chciałbym zaapelować do wszystkich już teraz. Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Cytat Przy rozdzielczości 1024x768 Tak to już jest jak sie pracuje na 32' nawigatorze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety - muszę zwrócić uwagę na inny błąd.
W IE wiele podstron nie mieści się w na szerokość. W efekcie np. cały głowny blok z zawartością "Edytuj stronę" trafia poniżej lewego menu. Nikt IE nie lubi, ale takich błędów nie możemy tolerować. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bela_666
Cytat Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie: Da sie zrobic to w postaci jakiegos aliasu, ze np wchodze na SZBA i przechodzi mi na System Zarzadzania Baza Danych. Niestety w dokumentacje wiki jeszcze sie nie wgryzlem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DeyV jutro jeszcze jeden test i biorę się za bugi :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2005-04-26 17:21:59) @bela_666 Sugerowałebym używanie w takich przypadkach angielskich skrótów.Cytat Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie: SZ(y)BA jakoś mi się nie widzi... może dlatego, zę pierwszy raz na oczy widzę takie określenie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
SZBD - jest okresleniem ogolniestosowanym juz od powstania pierwszych baz danych :-) ja ten skrot nam od 1998 roku
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wiekszosci ksiazek algebry relacji i teori baz danych jest to uzywane. Co do angielskich nazw to mysle ze tez by sie przydało - wraz z rozwinieciem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest jakaś możliwośc tworzenia linków wewnętrznych o innym adresie niż title ze spacjami zamienionymi na "_"? Bo rzeczywiście przy SZBD i System Zarządzania Bazą Danych wygląda to trochę głupio. Chyba najlepiej byłoby stworzyc do tego jedną stronę (jeśli system takie cudo obsługuje), bo np. w przypadku rozbudowywania informacji o skrócie (więc wypadałoby też i o rozwinięciu tegoż skrótu) trzeba updatować 2 strony.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Można robić przekierowania
Ale jak ktos nie zna sie na bazach lub czymkolwiek innym to co mu powie SZBD ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zaluzmy taka sytuacje, pan x uslyszal o czyms lub przeczytal i wpisuje w przegladarke skrot (przewanie w artykulach uzywane sa skroty) i ladnie wszystko mu sie znajduje tak jak powinno.
Popatrz na np SQL, czy ktos jak wejdzie na wiki.php.pl to bedzie szukal po calym rozwinieciu czy wpisze SQL? Mysle ze takie rzeczy nie mozna ograniczac i nie mozna powtarzac i zostawic niezrozumiale. Pasowalo by ustalic w jaki sposob userzy maja redagowac. Takie jest moje zdanie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi sie zawsze wydawało, że jedna z najfajniejszych rzeczy na wiki jest to że można kliknąć na co trzecie słowo i dostaje się wyjaśnienie
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
SongoQ, a jak już chcesz używać skrótów to nie utwórz artykułu pod skrótem tylko daj przekierowanie do artykułu o pełnej nazwie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej? - Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)? - Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_? - Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)? A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stub czyli zalążek artykułu zakładam po to, żeby ktoś kto zobaczy, że jest coś takiego do napisania, edytował i tworzył bo np sam nie wymyśli sobie: może by tu coś o wyjątkach napisać ... a tak szuka wyjątek widzi, że trzeba napisać i pisze.
Takie jest moje zamierzenie jedno. drugie to to, że zalążki utworzone przez siebie mam w Moich Edycjach i w wolnych chwilach będę te zalążki wypełniał treścią. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@bela_666 Ok, bede dostosowywal tekst ktory wpisuje zeby jednoznacznie wskazywal w 1 miejsce. Moglbys podac jakis przyklad jak to sie robi lub podac gdzie znajde o tym i inncy bajerkach podczas redagowania artykolow w wiki.
@kicaj_ Cytat Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje Wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, bo sa 2 mozliwosci, albo wewnetrzne linki albo linki do manuala.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja znalazlem jeden blad:
za maly padding / margin dla tabelki z stronami wiki w danej kategorii dla przykladu Kategoria:FAQ nazwy tematow jednej kolumny wchodza prawie na kropki od listy w drugiej kolumnie, przez co jest strasznie slaba czytelnosc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego SZBD będzie tylko przekierowaniem, jeśli ktoś się zna to wpisze w wyszukiwarke i znajdzie to czego szuka, jeśli ktoś będzie chciał stworzyć do tej strony odnośnik w innym artykule nie bedzie musiał wpisywać [[System Zarządzania Bazą Danych|coś tam]]
![]() Pytanie tylko: jak sie tworzy przekierowania? ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
jako, że chce się zająć bazą oprogramowania (nie skryptami php) moje pytanie brzmi jakie kategorie dla niego tworzyc (Już są Systemy operacyjne, Bazy danych) osoby z większą władzą proszę o opinie co do innych kategorii, moje propozycje:
Środowiska programistyczne Debuggery Akceleratory Serwery WWW nie mam koncepcji zbytnio jak to skategoryzowac czy poprostu jedna kategoria oprogramowanie wspomagajace? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dalej bede meczyl z tymi skrotami i z rozszerzeniami.
Np mamy takie cos jak PostgreSQL i potoczna nazwa Postgres. Po wpisaniu w google co dostalem ponad 8 milionow dla PostgreSQL i ponad 1 milion dla Postgres. I zaluzmy taka sytuacje wchodzi ktos wpisuje potoczna nazwe postgres i nic nie dostaje. Mysli sobie cos niezbyt to wiki.php.pl bo nie ma wynikow dla Postgres. To byl jeden z przykladow. Jak juz ktos pisal, ze wiki kojarzy mu sie ze co 3 slowo jest linkiem, nic nie stoi za przeszkoda aby te same nazwy, polskie, angielskie wskazywaly w to samo miejsce. Unikniemy powtorzen i mamy pewnosc ze userzy trafia we wlasciwe miejsce i beda zadowoleni. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
polecam http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_FAQ kopalnia wiedzy o mozliwosciach mediawiki
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. przekierowania:
Kod #REDIRECT [[Sessje]] gdzie sesje to oczywiście nazwa strony. 2. W pewnych przypadkach warto jest skorzystać z przekierowania (aliasu) jeśli chce się korzystać z jaiejś przyjażniejszej nazwy (te linki w nazwach FAQ są rzeczywiście przerażające) Warto jednak zachowywać tu dużą ostrożność, gdyż nadmiar przekierowań tworzy zbędny zamęt. W związku z tym warto pracować w ten sposób, że tworzy się jednoznacznie, ale krótkie nazwy artykułów (np. w miejsce "Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?" pojawia się nazwa Sessje) Podczas tworzenia linków do takich artykułów warto od razu korzystać z tych krótkich nazw - a więc w naszym przypadku link powinien wyglądać tak: Cytat [[ Sessje | Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat? ]] 3. Wątpliwości co do nazewnictwa wydają mi się zupełnie niepotrzebne. W końcu żaden z użytkowników nie będzie eksperymentował z wpisywaniem w pasku adresów różnych słów z nadzieję, że akurat na coś trafi. Do tego są - wyszukiwarka - naprawdę dobrze się sprawdza - kategorie artykułów - świetne narzędzie, pozwalające na katalogowanie nie tylko artykułow ale również grafik i innych mediów. Co ciekawe możłiwe jest tworzenie całego drzewa kategorii, co również w znaczący sposób ułatwia przeglądanie materiałów. Kategoriie w prosty sposób rozwiazują problem zbierania materiałów - dlatego przypominam i zachęcam do pamiętania zawsze o dodawaniu informacji o nich do poszczególnych artykułów. A można to zrobić na 2 sposoby: - poprzez zapis [[kategoria: Bazy danych]] - przez wykorzystanie szablonu, gdzie takowy wpis jest zawarty (np. szablon {{FAQ}} zawiera informację o tym, że jest to [[kategoria:FAQ]] ) -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Postanowiłem sprawdzić manual MediaWiki w celu znalezienia informacji o przekierowaniach. Oprócz metody podanej przez DeyV'a, przydatna może być też informacja, że przy przenoszeniu artykułu tworzone jest automatycznie przekierowanie do niego pod starą nazwą. To powinno ułatwić przenoszenie artykułów z FAQ pod przyjaźniejsze nazwy.
-------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
Cytat(kicaj_ @ 2005-04-26 19:22:28) Kilka pytan/uwag: - Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej? - Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)? - Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_? - Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" target="_blank)? A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P MediaWiki wykorzystuje MySQLa Co do pustych artów to już powiedzialem na ircu, 2-3 zdania i wtedy moze byc dopiero stub Jak chcesz to zmienie w bazie nicka ;] Lepiej już manuala potłumaczyć niż dawać opisy funkcji ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. "Ta strona zrobiona jest w standardach internetowych, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej miże ich nie obsługuje."
z tego co mi wiadmo to odmienia sie na miara .ipowinno byc "mierze" // dzięki za info - poprawione. DeyV 2. na rozdzielczosci 800x600 strona jest za szeroka. w operze na 1024 ucina kawalaczek z lewej -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Cos RSS nie chce dzialac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie chce nic mówić, ale strona ciągle rozjeżdza sie w Operze. A ja tu widze ogromne bannery promujące Wiki. Jeśli występują tak rażące błędy to chyba jeszcze nie czas by przeprowadzać akcje reklamową?
// UPDATE: Błąd nie jest aż tak rażący jak był, ale jednak jest. Blok z treścią wyjeżdza poza prawy obszar ekranu, co jest pozornie ukrywane, jednak podczas zaznaczania tekstu można przesunąć całą strone na prawo. Dodatkowo (wszytko tyczy się Opery): - krój czcionek z menu, nagłówka contentu i wszystkich innych nagłówków jest zły (tzn. nie jest to Verdana tak jak w FF, wygląda to fatalnie) - rozmiar nagłówków jest za mały (w porównaniu do FF), pozatym odstępy między nagłówikiem i tekstem pod nimi wydają się być za duże, przez co niektóre strony stają się nieczytelne i trudno się w nich połapać Myśle że to kwestia dodania kilku linijek do arkusza stylów, a musze mówić o tym już drugi raz w tym temacie. Dyskryminacja Opery? ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwierdzilem, ze w wolnej chwili popoprawiam Wam bledy (a - niestety - literowki sa w kazdym arcie, orty w co trzecim). W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu
Cytat wiki.php.pl wciaż znajduje się w fazie testów. Brakuje ogona w slowie "wciąż". -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam taka uwage, bo to jest udowodnione w jakis tam badaniach nie pamietam jakich, ale 90% programistow robi straszne ortografy i bardzo dobrze by bylo zanim sie cos opublikuje na wiki, zeby jakis slownik sprawdzil poprawnosc, to duzo czasu nie zajuje ale mamy pewnosc ze nie zrobimy jakiegosc ..................
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na tym polega WIKI, że ktoś czytając poprawi
![]() ![]() Cytat Brakuje ogona w slowie "wciąż". To dlaczego nie poprawiłeś? -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Cudi @ 2005-04-27 15:29:31) Cytat Brakuje ogona w slowie "wciąż". To dlaczego nie poprawiłeś? Cytat W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu Juz znalazlem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienicie aktywny submit-button przy logowaniu. Teraz jest aktywny przycisk "zaloz nowe konto" i wciskajac ENTER system probuje zalozyc nowe konto. Duzo czesciej user sie loguje niz zaklada konto wiec przydalo sie to zamienic.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Liko to wina twojego skina
![]() ![]() ![]() Aha, wassago za kilka dni zrobi dobrze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... a wzasadzie to po 14.33 sekundach
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bela_666 @ 2005-04-27 17:48:11) Liko to wina twojego skina ![]() ![]() ![]() Aha, wassago za kilka dni zrobi dobrze ![]() Co ty gadasz. Pod windowsem mam normlanego i też się rozjeżdża. Nawet pod Operą też więc nie pleć bzdur. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje Raczej nie ma potrzeby jeśli są opisane w manualu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że to nie jest zły pomysł - do tych bardziej zaawansowanych będą przykłady... GD... IMAP.... SOckety...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Fipaj @ 2005-04-27 19:42:29) Myślę że to nie jest zły pomysł - do tych bardziej zaawansowanych będą przykłady... GD... IMAP.... SOckety... Ja widze bardziej opisanie funkcji jako srodka do osiagniecia celu, a nie celu samego w sobie ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się mozna dostać do widoku kategorii ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(NuLL @ 2005-05-03 13:35:43) Jak się mozna dostać do widoku kategorii ? http://wiki.php.pl/index.php/Specjalna:Categories ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasciwie dlaczego nie ma linku do spisu kategori w menu po lewej?
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bela_666 - to ja za każdym razem mam klepać ten link ?
![]() Szczerze mówiąc mnie narazie Wiki odpycha jeśli chodzi o nawigację. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja dodam, ze caly czas menu pod zakladkami layu nie jest takie jak zamierzone (lacznie z tym na gorze).
|
|
|
![]()
|
|
Null - kategorie są już na stronie głownej.
Mile wiedziane byłyby jednak wszystkie inne propozucje "uczytelnienia" rozkładu materiałów phpedii.pl... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Hmm... można by otworzyć nowe subforum dla spraw wiki. Bo tak w jednym temacie ciężko o wszystkim napisać i wszystko przedyskutować i to troche wiąże ręce.
Jeśli chodzi o czytelność, to należałoby zacząć od strony głównej. Skoro potrafimy robić takie fajne tabelki, to czemu informacja o tym że to beta rozwala się na 1/4 ekranu, na dodatek jest cała czerwona? I zaraz pod nią pozioma linia, i kolejna informacja. Można by to ładniej rozplanować, np. dwie tabelki obok siebie, nie za duże, ale takie żeby były widoczne. Bo teraz wygląda to tragicznie. Jeśli chodzi o artkuły, to można wrócić do czegoś co oferuje standardowy skin, tzn. nagłówek pierwszego stopnia z małym dolnym marginesem ale za to podkreślony na dole (za pomocą border-bottom). Dużo lepiej wtedy widać podział na sekcje, i łatwiej odróżnić nagłówki pierwszego stopnia od nagłówków drugiego stopnia (co jest trudne przy stronach z małą ilością tekstu). -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linie rozdzielajace - jestem na tak - to dobry pomysl
a co do osobnego forum - jak na razie nie ma tego na tyle, by to wydzielac... powstrzymal bym sie na razie... pozniej mozna to w razie potrzeby przeniesc... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos jest nei tak z CSSem albo mi sie wydaje.
Czcinki w naglowkach tabel sa jakby za duze. Layout jest neico inny od poprzedniego (tego, ktory byl podczas otwarcia) - brak jednopikselowych odstepow miedzy kolumnami. No i nadal menu pod zakladkami jak i to na samym gorze jest nei porpawione. Aha... i jeszcze stopka mogla by byc zawsze na dole. ------------------------------- Edit Czy ktos sie zajmuje poprawianiem wiki ? |
|
|
![]()
|
|
tak
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że warto uporządkować kategorie artykułów w encyklopedii. Teraz mamy bałagan, takie jest moje zdanie.
Przede wszystkim warto zagęścić współpracę Wiki z Forum. To metoda na szybkie wypełnienie Wiki konkretną treścią. Kategoria FAQ zawiera dział "pytania z forum" - myślę że to zbędny podział. Niech odpowiedzi na pytania z forum trafiają wprost do "porady praktyczne" i zawierają wyłącznie rozwiązania konkretnych problemów programistycznych. Podejmijmy próbę wypromowania odpowiednich nawyków. Przykład: na forum pojawia się pytanie, wiadomo że odpowiedź była już na forum wcześniej publikowana - co robimy? Znajdujemy odpowiednią treść, publikujemy w Wiki w FAQ i podajemy linka na forum. To powinien być standard. Efekt bez porównania lepszy niż post "Było już, przeszukaj forum!". Te artykuły które nie są odowiedzią na konkretny problem programistyczny lecz definicją pojedynczego hasła (np. "Co to jest CRM?") umieścić trzeba poza FAQ, w odpowiedniej kategorii. Tak na marginesie: dlaczego kategoria FAQ ma jedną podkategorię - "FAQ"? Co do kategorii "Artykuły na medal" to myślę, że za szybko z tym wystartowaliśmy. Powinno się z tym zaczekać do momentu gdy będzie co nagradzać. Na razie wprowadza to zbędne zamieszanie. Kategoria "Twój Start" powinna być przemianowana na coś co bardziej jednoznacznie identyfikuje tematykę. Np. "Pierwsze kroki w php". Kategorię "Systemy szablonów" uważam za zbędną. W zupełności starczy dobry artykuł w którejś z pozostałych kategorii. "Wzorce projektowe" i "OOP" - kategorie w porządku ale tak wiele się w nich dubluje, że optował bym za sklejeniem ich w całość, pt: "Projektowanie". Wewnątrz mogą być 3 kategorie: "Wzorce projektowe", "Programowanie obiektowe" i "Bezpieczeństwo" (przeniesione z FAQ). Można też dołożyć czwartą kategorię: "Typy aplikacji" i wrzucać tam hasła typu "Co to jest CRM?". Kategorię "PhpPL" proponuję sobie na razie podarować. Zostają: php 4, php 5, Bazy Danych, Systemy Operacyjne. To jest ok. Trzeba tylko pamiętać o linkowaniu wspólnych zagadnień między PHP4 a PHP5. Poponuję dodać jeszcze kategorię XML - podobnie jak na forum. W razie konieczności można dodać kategorię "Inne". Mamy więc w zarysie coś takiego: Kod 1. FAQ 1.1. Informacje 1.2. Podstawy php 1.3. Porady praktyczne 2. Pierwsze kroki w php 2.1. Krok 1: Start 2.2. Krok 2: Jak pisać 2.3. ... 3. Projektowanie 3.1. Wzorce projektowe 3.2. Programowanie obiektowe 3.3. Bezpieczeństwo 3.4. Typy aplikacji 4. php 4 5. php 5 6. Bazy Danych 7. Systemy Operacyjne 8. XML 9. Inne Punkty 4-8 można z czasem ładnie podzielić wewnętrznie na podkategorie. Co wy na to? -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
dragossani: totalnie Cie popieram.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja także...
![]() Kategorie świetnie dobrane - jak dla mnie, nic dodać, nic ująć. No, ewentualnie można by było dodać coś a'la "Po stronie przeglądarki" ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(dasko @ 2005-05-19 22:37:35) (...) No, ewentualnie można by było dodać coś a'la "Po stronie przeglądarki" ![]() ... a'la, to jest encyklopedia php... Już nie mieszajmy wszystkiego z nim związanego! ![]() -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tylko że na Wiki pojawiły się już wpisy typu AJAX czy CSS i pewnie ktoś doda także inne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heja,
troszke nabazgrałem na temat montażu oprogramowania na linuxie i o tutaj jest to widoczne ![]() ale coś kurczaczek nie ma łamania linii i się strona cała rozjeżdża, może warto by było takowe łamanie linii dorobić ? ![]() pozdrawiam, Fowowski |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy ktos to juz pisal
ale jak wchodze na ten portal to dostaje oczopląsu:) nie wiem gdzie mam skupic wzrok i robi mi sie niedobrze! -------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie ze wypadalo by zmienic baner reklamujacy wikiphpedie
![]() "PHPedia.pl" to taki sam powinien byc na banerze. Ale moze to zostac umieszczone na koncu TODOlisty ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widział ktoś wiki na Operze 8.0? Bo jest poziomy pasek przewijania...
A co sądzicie o tym, aby odnośnik do kategorii dodać do Nawigatora w menu? -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2005 Skąd: Pasikurowice (koło Wrocławia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chciałem się przyczepić o dwie zmiany wizualne, jakie na wiki.php.pl (tudzież PHPedii.pl) zaszły. Primo, kod php był wczesniej na białym (jasniejszym) tle - rzucał się w oczy, teraz plącze się z resztą treści. Secundo, linki edycyjne (po prawej nad artykułem) - wcześniej, jeżeli nie było utworzonej strony dyskusji, link miał czerwony kolor. Teraz nie ma, przez co za każdym razem klikam, żeby sprawdzić czy jest jakaś dyskusja. Pomijam już różowe tło pod spisem treści...
![]() To są detale, które nie wiem po co zmieniano. Szerzej - jeśli miałbym się poczepiać - to style do wiki wciąż są dosyć niedorobione. Olbrzymie nagłówki, niekoniecznie czytelne kolory... Ja nie zamierzam się jakoś specjalnie burzyć, rozumiem, że są różne pilne sprawy, ale to po prostu trochę odstrasza. -------------------- just yuppie. | QueenOnline.pl
|
|
|
![]()
|
|
.johnny - nie musisz się tłumaczyć z faktu, że masz jakieś uwagi.
Te są bardzo miło widziane, i bardzo nas cieszą. I choć na niektóre nie reagujemy zbyt szybko (np. te nieszczęsne style popwoli poprawiam i staram sie doprowadzić do jakiegoś stanu pośredniego pomiędzy tym, co było kiedyś, co jest teraz, a tym co ma być ostatecznie, już od 2 tygodni i nie mogę tego skończyć) Ale naprawdę cieszy nas to, że phpedia.pl cieszy się już jakąś popularnością, i żę zależy Wam na tym, by ją doprowadzić do używalności. Byle więcej opini i propozycji. Pozdrawiam // edited: A uwagi były bardzo motywujące. Większość Twoich uwag jest już zrealizowana ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2005 Skąd: Pasikurowice (koło Wrocławia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm - to może, przy okazji małego zamieszania o wiki, jeszcze dwa kolejne, dość istotne drobiazgi. Pierwszy - kolory linków. Po ostatnich poprawkach wydaje mi się, że taki sam jest kolor linków do artykułów istniejących, jak i do nieistniejących. Trochę to utrudnia życie i robienie czegokolwiek na wiki.
A druga sprawa to podgląd zmian - treści usunięte/dodane mogłyby być wyróżnione kolorem, tak jak jest na Wikipedii. Poza tym to dzięki za szybką reakcję ![]() -------------------- just yuppie. | QueenOnline.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam następującą prośbę.
Nie jest związana z naszą wiki ale ogólnie z wiki. Czy możecie mi podać z jakiego moda korzystacie abu kolorować składnię php. Chociaż pewne sami to dopisaliście do MediaWiki, jeżeli tak to baaaaardzo prosiłbym o kody/podpowiedzi. Bardzo jest mi to potrzebne. Dzięki z góry. |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze gdzie trzeba dać require_once, np, w LocalSettings.php lub includes/Parser.php. A plik zapisać i dać do extensions/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co jest grane z przykladami, zamist kodu pojawia sie np NaodW29-pre22596f765ce8cac500000001.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:31 |