Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Tablica + Sesje
maniaksz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wyświetlam z bazy numer,do ktorego przporzadkowany jest id_pyt

1. <?
  2.     $i=1;
  3.         
  4.     while($rekord=mysql_fetch_array($pytania))
  5.     {
  6.         $id_pyt=$rekord[&#092;"id_pyt\"];
  7.     ?>
  8.     <tr>
  9.         <td><?
  10.  
  11.         
  12.         echo &#092;"<a href=\"pytania.php?pyt_id=$id_pyt\">$i</a>\";
  13.         
  14.         
  15.         
  16.         
  17.         echo &#092;"<input type=\"hidden\" value=\"$id_pyt\" name=\"l_id\">\";
  18.         
  19.         
  20.         
  21.         
  22.         ?></td>
  23.     </tr>
  24.     <?
  25.     $i++;
  26.     }?>

Mam tu pole ukryte i chciałbym aby po wcisnieciu submita id_pyt bylo przechowywane w tablicy sesyjnej a nastepnie sprawdzane czy takie id jest juz w tablicy i wyswietlanie tylko tych ktorych nie ma. Nie wiem tylko jak zapisac i sprawdzic w tablicy sesyjnej czy id_pyt zostalo juz do niej dodane. Prosze o podpowiedz, jak to mozna rozwiazac.
Nie wiem czy napisalem to jasno (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował maniaksz 13.04.2005, 17:42:27
Go to the top of the page
+Quote Post
strife

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Witam,

Mało zrozumiałem, więc będę pisał trochę (nie) na temat... tak więc... nie wiem czemu ma to akurat być w sesji... czemu nie metodą post?

1. <?php
  2.  
  3. echo '<form method=\"post\" action=\"index.php\">
  4. <input name=\"l_id\" type=\"submit\" value=\"'.$id_pyt.'\">
  5. </form>';
  6.  
  7. ?>

Następnie sprawdzasz czy w bazie jest taki sam wpis:
  1. <?php
  2.  
  3. $wpis = $_POST['l_id']; // Ewentualnie $_SESSION (jesli ma byc tak jak chciales poprzez sesje) 
  4. // $_SESSION['start'][] = $_POST['l_id']; moze jakos tak.. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
  5.  
  6. $zapytanie = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM tabela WHERE id = $wpis\");
  7. $array = mysql_fetch_array($zapytanie);
  8.  
  9. if ($array == FALSE)
  10. {
  11.  
  12. // pokazany kod, z zaznaczeniem że taki rekord nie istnieje! Czyli naprzykład jesl
  13.  chciałes aby opartne to było na sesji, to do dodanie to tablicy $_SESSION rekor
  14. ow..
  15.  
  16. }
  17. else{
  18.  
  19. // Odwrotnie... Czyli jakis warunek, jesli zmienna sesyjna istnieje to wykonaj jak
  20. es tam zapytanie... ktore bedzie pokazywalo to co chiciales :P
  21.  
  22. }
  23.  
  24. ?>

Szczerze to nie mam pojęcia o co Ci chodzi... napisz może bardziej dokładnie, ja narazie nie wiem o co biega dokładnie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)

Pozdrawiam!
+Quote Post
maniaksz

Grupa: Zarejestrowani

-----

No wlasnie nie chodzi mi o sprawdzenie czy jest w bazie juz taki wpis,bo to wiem jak zrobic. Postaram sie troche jasniej omowic problem:). Petla while wyswietlam id pytania. Aby wyswietlic i ponumerowac pytania w kolejnosci od 1...n korzystam ze zmiennej pomocniczej $i. Jednoczesnie $i jest linkiem do
  1. <?php
  2.  
  3. echo &#092;"<a href=\"pytania.php?pyt_id=$id_pyt\">$i</a>\";
  4.  
  5. ?>

Klikajac przykladowo na nr.3 mam ustawiona wartosc zmiennej pyt_id. Ponizej mam formularz i teraz chcialbym aby po kliknieciu w submita, zostal w jakis sposob zablokowany link nr.3 - inaczej, chcialbym uczynic go nieaktywnym.
Wpadlem na pomysl,zeby za pomoca przycisku ukrytego np.
  1. <?php
  2.  
  3. <input name=&#092;"l_id\" type=\"hidden\" value=\"'.$id_pyt.'\">
  4.  
  5. ?>

pamietac wartosc id linka ktory zostal klikniety. Chcialem to zrobic w sesji, przykladowo zainicjowac tablice dwuwymiarowa w ktorej przechowywal bym
[id_pyt][wartosc 0]
Poczatkowo dla kazdego id_pyt bylaby wartosc 0(aktywny). Teraz majac po kliknieciu submita id_pyt moglbym dla danego id zamienic 0 na 1 i dzieki temu sprawic ze wyswietlal by sie juz tylko numer 3 a nie link.

Jesli masz jakis inny,moze latwiejszy pomysl zeby w jakis sposob zrobic kliknietego linka nieaktywnym,bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedz.
Mam nadzieje ze teraz bedzie to bardziej zrozumiale (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:48