![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
co zrobić, żeby apisując jakiś tekst w kodzie strony wyświetlało polskie znaki takie jak "ą", "ś"... wyświetla mi "ł", ale niektórych nie da się... jak to zrobić?? (piszę w php, ale to niem chyba znaczenia-nie wiem)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naglowek w html - ustaw kodowanie na np iso 8859-2
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładniej..
&
A znaki zapisuj zgodnie z kodowaniem ISO-8859-2. Pozdro! Ten post edytował scarface 11.04.2005, 22:33:03 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a macie moze jakis skrypcik ktory zamieni mi z innego kodowania na polskie znaczki ?
moj problem wyglada tak ze kopiuje tresc z worda - chyba jest dziwnie zapisany bo jak wklejam do edytora html to zamienia mi litery polskie na np. Ľ zamiast Ą mam kodowanie iso-8859-2 na stronie albo moze w wordzie da sie zmienic zeby dobrze to skopiowal ? albo jak pozamieniac to co juz mam zapisane ze znaczkami šĽ itp prosze o pomoc, bede bardzo wdzieczny -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle, ze zainteresuje Cie program gżegżółka.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mojm zdaniem do polskich znaków lepsze jest użycie nagłówka:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> Bo jak kiedyś tego używałęm: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> to np w Mozilli czy tam w IE coś się waliło. Ten post edytował Edd_s 12.04.2005, 14:35:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie teraz zmienilem na windows-1250 i jest dobrze
dziwne te wordy sa wczesniej uzywalem iso-8859-2 i wszystko dobrze bylo, a teraz jakies takie dziwne pliki wordowskie mam. zycie -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzięki
czyli w nagłówku strony html wpisuję : <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> a w php: <?php header("Content-Type: text/html; charset=windows-1250"); ?> to już wiem, ale o co chodzi w "A znaki zapisuj zgodnie z kodowaniem ISO-8859-2" oczywiście teraz po tej poprawce z "ISO-8859-2" na "windows-1250". Jak zapisywać zgodnie z tym kodowaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coz, ja korzystam z programu KeyPlus i jak wstukasz literkę ś to pljawia sie krzak, ktory jest poprawnie intyerpretowany przez przegladarki
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
function iso($text)
{ $text=strtr($text, "ĄąŚśŹź", "ˇ±¦¶¬Ľ"); return $text; } a cos takiego nie wystarczy? u mnie dobrze radzi sobie z tym problemem Ten post edytował ein 12.04.2005, 22:52:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyudaje mi sie ze word ma mozliwosc zapisu do UTF-8 i wtedy problem znika. Powoli www jest przestawiane na to wlasnie kodowanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wszystko zalezy w glownej mierze od tego jakie kodowanie jest ustwione po stronie serwera... jezeli masz na serwerze ustawienia iso-8859-2 to uzywaj tego a jezeli windows-1250 to tego i sprawdz jeszcze jakie kodowanie masz ustawione przy zapisie plikow php - ustaw wszystko na jedno kodowanie i problem z glowy
![]() -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
![]() Aby uwolnic sie od podobnych problemow proponuje kozystanie z programu majacego w sobie kodowanie polskich znakow (iso-8859-2) np. Pajaczka. Jest default_charset = "iso-8859-2" wiele darmowych edytorow... Nie pomoga prawidlowe wpisy w php.ini czy httpd jezeli sama strone napisales w edytorze ktory koduje pod windows-1250. -------------------- .:SMENTEK:.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można sobie sciągnąć polską klawiaturę:
http://windows.online.pl/klawiat.htm Ustawiasz wtedy klawiaturę na iso i masz polskie znaki w iso w każdym edytorze. Zamiast niektórych znaków są oczywiście w edytorze krzaki, ale na stronie wyświetlanie jest już poprawne. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jezeli chodzi o kodowanie
![]() http://php5.pl/php/konwersja_systemu_kodow..._win1250_i_utf8 Mozna sobie w php konwertowac kodowanie plikow ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 17:14 |