![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam skrypt ktory przycina tekst do rozmiarow pola w bazie ,np do 50 znaków, czasem sie zdarzy ze zostanie mi pół slowa uciete na koncu, jak usunac tylko ten ostatni kawalek slowa ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przycinasz tekst do 50 znakow a nastepnie wywalasz pozostaly tekst do wystapienia spacji, oczywiscie musisz rozpoznac czy ostatni wyraz jest przyciety czy nie.
2 rozwiazanie to tablica. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Kiedyś na forum, ktoś napisał tak:
Kod pobiera maxymalnie 500 znaków z pola tresc. Jeżeli w polu znaków jest więcej, przycina długość do pierwszej spacji wystepującej po 500-tnym znaku. Trzeba uważać z np. LOCATE(co, gdzie, odkad) - jesli LENGTH(gdzie)<odkad dostaniemy pusty string. I właśnie zlokalizowanie tego zajęło mi większość czasu. Jakoś w manualu chyba zapomnieli o tym napisać, albo ja przeoczyłem. A teraz pokornie czekam na info, że mozna to zrobić prościej ) P.S. Do zapytania nalezaloby dodac
i następnie w php sprawdzić:
(gdzie 500 to ilość znaków, które chcemy wyciągnąć) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale to jest transfer MySQL -> php, a a79rtur-owi chodziło chyba o transfer w drugą strone.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:28 |