![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Witam wszytkich i prosze o mala pomoc
czy ktos z Was wykonal skrypty w php z obsluga irc sieci ![]() wyczytalem w manualu pare funkcji ale zabawdzo nie rozumiem ich a zatem, kazda podpowiedz bedzie dla mnie sztabka zlota : ![]() Pozdrawiam It`s_me #koszalin itsme@crs.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam wszytkich i prosze o mala pomoc
czy ktos z Was wykonal skrypty w php z obsluga irc sieci ![]() wyczytalem w manualu pare funkcji ale zabawdzo nie rozumiem ich a zatem, kazda podpowiedz bedzie dla mnie sztabka zlota : ![]() Pozdrawiam It`s_me #koszalin itsme@crs.pl Od wersji 4.0.4 masz w php zaimplementowany zbior funkcji do obslugi protokolu IRC. Poczytaj manual, a dokladniej rozdzial XXXVIII. IRC Gateway Functions i wszystkiego sie dowiesz. -------------------- Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat Od wersji 4.0.4 masz w php zaimplementowany zbior funkcji do obslugi protokolu IRC. Poczytaj manual, a dokladniej rozdzial XXXVIII. IRC Gateway Functions i wszystkiego sie dowiesz.
Wlasnei o to chodzi ze czytalem i za bardzo nie qmam tego ![]() Pozdrawiam It`s_me |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem kiedys bota w php wykorzystujac funkcje fsockopen().
Koniecznie wymagana jest wiedza na temat komunikacji klienta irc z serwerem - IRC RFC. Sprawa w sumie jest prosta - przeczytaj tego rfc i pomysl jak wykorzystac te wiedze korzystajac z fsockopen() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Napisalem kiedys bota w php wykorzystujac funkcje fsockopen().
Koniecznie wymagana jest wiedza na temat komunikacji klienta irc z serwerem - IRC RFC. Sprawa w sumie jest prosta - przeczytaj tego rfc i pomysl jak wykorzystac te wiedze korzystajac z fsockopen() gdzie moge znalesc te wiedze (RFC) ![]() ![]() ![]() dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 27 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
www.rfc.net
-------------------- Zbyszek 'antyqjon' Siciarz
siciarz.net | Aquila DSP C++ |
|
|
![]()
|
|
Jest moze cosik w Polish version
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej bedzie ciezko...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Raczej bedzie ciezko...
A czy mozesz mi podeslac swoje materialy na ten tamat jakies notatki itp beda mi ogromnie pomocne z powazaniem It`s_me |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Raczej bedzie ciezko...
A czy mozesz mi podeslac swoje materialy na ten tamat jakies notatki itp beda mi ogromnie pomocne z powazaniem It`s_me Albo może na forum chociaż część materiałów umieścić, bo inni np. ja też bym chciał coś na temat irc w php (i bota w php) dowiedzieć się. ![]() |
|
|
![]()
|
|
zgadzam sie calym soba to by wielu osobom pomoglo
![]() A zatem reaumujac podkreslajac i sumujac nalagem na cokolwiek ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zgadzam sie calym soba to by wielu osobom pomoglo
![]() A zatem reaumujac podkreslajac i sumujac nalagem na cokolwiek ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekawe czy coś zmieni się pod tym względem
ja już kiedyś pisałem, że można by zrobić jakiś projekt np. rozpracowanie irc'a w php - wszystko w języku ojczystym, nowe pomysły, rozwiązania i ... ![]() -------------------- .: [ DV ] :.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ciekawe czy coś zmieni się pod tym względem
ja już kiedyś pisałem, że można by zrobić jakiś projekt np. rozpracowanie irc'a w php - wszystko w języku ojczystym, nowe pomysły, rozwiązania i ... ![]() Może nich wszyscy, którzy znają się na komunikacji serwerów (np. irc) i wiedzą jak to wykorzystać w php to nich napiszą w tym temacie ![]() Jeżeli np. ktoś będzie znał się na komunikacji serwerów (np. irc), ale za to nie będzie "nic" wiedział o php, a ktoś inny "nic" nie będzie wiedział o komunikacji serwerów (np. irc) to jeden powie np. na jakiej zasadzie można "podszyć się" pod klienta irc albo bota, a drugi (czyli znający się na php (czyli :wink: można powiedzieć, że każdy z forum php.pl po trochu)) powie jak to wykonać ("zrobić") w php ![]() |
|
|
![]()
|
|
NIech wszyscy ktorzy juz cos zrobili w tym zakresie rusza tylek i ujawnia wielka tajemnice
![]() teraz tylko czekac na odzew naszych GURU L:))))) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
racja chłopaki może w końcu ktoś się ruszy bo my czekamy
na wyzwania, prawda? trzeba tylko jakoś zachcęcić tych którzy to wiedzą, bo sami nie bardzo się kwapią do tego jakaś reklama? -------------------- .: [ DV ] :.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat racja chłopaki może w końcu ktoś się ruszy bo my czekamy
na wyzwania, prawda? trzeba tylko jakoś zachcęcić tych którzy to wiedzą, bo sami nie bardzo się kwapią do tego jakaś reklama? hmm jezeli to ma popedzic wiuedzacych do pracy to obiecuje walnac taka reklamae naswojej stronie jaka sobie tylko zazyczycie tylko wezscie sie do pracy LENIUCHY !!!!!!!!!!!!! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nikt nie wie "nic" o irc w php? :wink:
Mistycus? kryr? castor? Seth? Mac :wink: ? gajacy2? em1x? dvc? hyper? wool? To jest 10 najaktywniejszych osób na forum więc myśle, że może ktoś z nich (bo się najcześciej odzywają :wink: ) lub innych osób na forum (oni (inni na forum) pewnie też się znają na php (nich pokażą, że potrafią "diobrze" php i się tu wypowiedzą na teamat irc w php)) i poza forum :wink: pomoże z irc w php ![]() PS I bot w php ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mac: nie czytałeś uwaznie postów
![]() a po za tym jak to nikt nie wie nic o php ja chyba coś tam wiem ![]() pozostali też coś wiedzą - śmiem twierdzić że wszyscy razem wiemy wszystko o php :wink: -------------------- .: [ DV ] :.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Mac: nie czytałeś uwaznie postów
![]() Niby dlaczego? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mac: nie zrozumieliśmy się, ale nie ważne.. mniejsza z tym
irc? trzeba poczytać, albo wejść na jakieś forum o IRC a najlepiej jedno i drugie -------------------- .: [ DV ] :.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robilem ale na socketach w c++
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja robilem ale na socketach w c++
![]() a moze slysszales cosik na ten temat moze wiesz kto ma jakies produkty ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja robilem ale na socketach w c++
![]() to dlaczego by nie zrobic na socketach w php? tylko niestety ja nie mam pojecia jak wyglada protokol IRC czy jak go tam zwal:) opisz dokladnie jak zes to robil a najbardziec cos o tym IRC ![]() ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Protokol jest arcybanalny , opisany b. dokladnie w RFC (jak sobie przypomne numer to podam pozniej...)
Polega to na tym: - laczymy sie z serwerem poznan.irc.pl na port 6667 - logojemy sie: USER text text text textn (nie pamietam, czy przed ostatnim text nie powinno byc ":") - dajemy nicka: NICK textn i juz jestesmy on-line ![]() potem JOIN #kanaln (do wyjscia PART #kanaln) do gadania zawsze: PRIVMSG #kanal :textn (przed text jest ":"!) albo: PRIVMSG nick :textn Zobaczcie co i jak: telnet warszawa.irc.pl 6667 i do gadania ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to juz rzeczywiscie banal:
Kod $host="poznan.irc.pl ";
$port=" 6667"; $fp = fsockopen($host, $port, &$ErrNo, &$ErrStr); //otwieramy polaczenie if (!$fp) { echo "$ErrNo : $ErrStr"; }else{ fputs($fp, "USER: text text text textrn"); fputs($fp, "NICK: textrn"); fputs($fp, "JOIN: #kanalrn"); //itd. kombinujecie sami fputs($fp,""); wstawisz to co jest potrzebne do komunikacji //tu odbierasz co zes dostal while ($line = fread($fp,256)) { $content.=$line; } } fclose($fp); teraz to juz sama logika sockety w php to banal:) wymyslcie logike i milej zabawy:) -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
dziekije za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
castor: Ty to masz łep
a co w php nie jest banałem? jak się wie wszystko to pfiiii mi jeszcze daleko do tego ![]() -------------------- .: [ DV ] :.
|
|
|
![]()
|
|
castor: IRC to dosc pozadny protokol, wystarczy "n" bez "r"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Brawo Castor!
Castor uratował honor php.pl ![]() PS To jaką chcesz reklamę Castor (zadeklarowaliśmy reklamę to słuchamy (może banner?)) :wink: ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mac: tak czy inaczej musisz siegnac po RFC, zeby wiedziec jakie sa kody bledow...
|
|
|
![]()
|
|
No tak, ale skrypt php już jest
![]() |
|
|
![]()
|
|
A pozatym polaczenie z serwerem powinno sie utrzymywac, bo laczyc sie co sekunde to bez sensu... jeszcze serwer wezmie to za flooda
![]() |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie
![]() Ale jest jeszcze jeden problem ![]() Jeżeli ten, który korzysta z twojej "bramki irc" dostanie k-line to też "twój" serwer, na którym masz skrypt irc w php będzie miał k-line ![]() I naraz może połączyć się do 5 osób z tej bramki ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat No tak, ale skrypt php już jest
![]() Jaki skrypt gdzie? Ja tylko napisalem jak mozna uzyc soketow do tego w php a skrypt to trzeba napisac i tak jak Kryr mowi trzeba podtrzymac polaczenie itd. Wiec jesli chce na powaznie cos napisac to niech sie zainteresuje tym co Kryr mowil : RFC. -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
skrypt ma byc dla ludzi nie dlaidiotow wiec nie sadze abby k-line sie pojawil:)))))))
1. zreszta jezeli nawet nie ma problemu ze sciagnieciem go 2. zawsze pozostaje warszawa.irc.pl ale z +r |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat No tak, ale skrypt php już jest
![]() Jaki skrypt gdzie? Ja tylko napisalem jak mozna uzyc soketow do tego w php a skrypt to trzeba napisac i tak jak Kryr mowi trzeba podtrzymac polaczenie itd. Wiec jesli chce na powaznie cos napisac to niech sie zainteresuje tym co Kryr mowil : RFC. No ale jest już część skryptu (tzn. użycie soketów do połączenia php z irc) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj macie jakiegos bota ircowego w php http://www.hotscripts.com/Detailed/14345.html
|
|
|
![]()
|
|
Cytat skrypt ma byc dla ludzi nie dlaidiotow wiec nie sadze abby k-line sie pojawil:)))))))
1. zreszta jezeli nawet nie ma problemu ze sciagnieciem go 2. zawsze pozostaje warszawa.irc.pl ale z +r Przez warszawa.irc.pl polaczysz sie do około 5 osób ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat skrypt ma byc dla ludzi nie dlaidiotow wiec nie sadze abby k-line sie pojawil:)))))))
1. zreszta jezeli nawet nie ma problemu ze sciagnieciem go 2. zawsze pozostaje warszawa.irc.pl ale z +r Przez warszawa.irc.pl polaczysz sie do około 5 osób ![]() OK powiem inaczej .... w moim przypadku k-line nie istnieje ![]() Pozdrawiam It`s_me |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2002 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam...
Dolacze sie do dyskusji... dzialajacego bota napisanego przeze mnie mozna znalezc na kanalach #phppl i #php.pl jest to pomoc dla poczatkujacych czyli MrManual... Dziala na fsockopen... dziala m.in tak ze wpisanie !<funkcja> wyswietla informacje nt danej funkcji Jest uruchamiany z wiersza polecen... i 'siedzi' w crontabie w razie rozlaczenia lub padu serwera... pozdr rant -------------------- pozdr rant, co może sie mylić
-- 'Małe szanse są często początkiem wielkich przedsięwzięć.' Demostenes #php.pl IRCnet |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:59 |