![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_RAku- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem nowy na tym forum ale na pewno nie jestem tu poraz ostatni poniewaz wlasnie zaczyna sie moja przygoda z php . Otórz mam pytanie na jakiej zasadzie dziala php w przypadku gdy na pasku adresu w przegladarce nie widac adresu z nazwa pliku tylko zmienne np: www.strona.pl/index.php?wybor=ogloszenia
mam tez prosbe gdyby ktos z was moglby mi wyjasnic jak taki skrypt napisac i jakies porady do tego tematu z gory bardzo dziekuje michal ![]() Ten post edytował seaquest 20.02.2005, 14:23:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Sa to zmienne super globalne. [...] Oznacza to że ($_GET) zmienna "wybor" ma wartość "ogloszenia". Tworzy się to tak... Przyklad
Można też to wykorzystac w inne sposoby, to jest tylko przykładzik... ![]() BTW. Wiem, może coś pominołem i źle napisałem, jeśli tak to mnie sprostujcie. ![]() Pozdrawiam! Ten post edytował scarface 20.02.2005, 00:30:44 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
jak zaczynasz z php to zapraszam tutaj :
http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/ -- naprawde niezly kursik ![]() www.php.net -- manual ![]() -------------------- ![]() |
|
|
-Gość_RAku- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam i dziękuje za pomoc jednak jestem jeszcze za zielony w php i z problemu zrodzil sie nastepny otórz zeby
$zmienna ta zmienna musi zawierać dokładny adres pliku ktory ma byc otwarty . I dopiero potem w pliku dzie mamy powyzszy kod link ten zostanie wykonany z tego co zrozumialem . Jest tylko problem jak do $zmiennej przypisac adres pliku jeśli poczatkowy kod jest w innym pliku .php a ja nie chce zeby uzytkownik znalazl poprzez ukazamie zrodla linki i nazwy plików . Wiem że napisałem to troche po Chińsku ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi ![]() ![]() Ten post edytował seaquest 20.02.2005, 14:23:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem, czy dobrze zrozumialem :P
skorzystaj z tego wyswietli ci nazwe np. localhost/katalog1/katalog2/ a jezeli potrzebujesz, to dopisz na poczatku http:// do zmiennej $adres |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RAku, skoro masz tu zamiar wpadać częściej, to się zarejestruj, to nic nie kosztuje...
Poza tym w wyszukiwarce wpisz register_globals, tam znajdziesz sporo materiałów na ten temat. Po 3. Proszę używaj znaczników BBCode. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
-Gość_RAku- |
![]()
|
Goście ![]() |
Huston mamy problem , nie moge sie zarejestrowac bo maila ni dostalem z aktywacja .
aha bardzo dziekuje wszystkim którzy mi pomogli ponieważ wasze rady bardzo sie przydały pozdrawiam - Michał |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cierpliwosci
![]() dostaniesz :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:43 |