![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyszła mi ochota nauczyć się czegoś nowego, ale nie za bardzo skomplikowanego.
Chcę zrobić prostą aplikację na telefon, która będzie pobierać jakąś treść z mojego serwera. Na początek nic wielkiego. Aplikacja ma być zrobiona w html5 i jquerymobile. Po stronie serwera obsługą zajmie się php. No i aplikacja mniej więcej wygląda tak.
Na serwerze plik test.php jest taki:
Całość działać ma tak: Aplikacja na telefonie się uruchamia i pokazuje się 'pierwsza strona', div o id="one", po kliknięciu w 'Show page two' pojawia się 'druga strona', div o id="two". To działa dobrze, bo o to dba jquerymobile. Natomiast nie działa mi moja część. Po otwarciu drugiej strony div id="two" ma być wysłane zapytanie ajaxem do zdalnego serwera o plik test.php. I treść zwrócona przez ten plik ma się wyświetlić w alercie i ma być wstawiona do div id = "z". Jak stronę odpalę w przeglądarce na komputerze (bezpośrednio plikiem idex.html albo przez http://localhost), to mi to wszystko działa pięknie. A jak spakuję do zipa i przepuszczę przez https://build.phonegap.com i zainstaluję na telefonie, to strony się zmieniają tak jak mają się zmieniać, ale coś zdalna treść się nie pobiera. Nie dostaję żadnego alerta, ani tego z success ani z error. Gdzie jest problem? Ten post edytował szczemp 5.02.2019, 14:48:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat . A jak spakuję do zipa i przepuszczę przez https://build.phonegap.com i zainstaluję na telefonie, to strony się zmieniają tak jak mają się zmieniać, ale coś zdalna treść się nie pobiera. Pytanie poboczne: przeciez PhoneGap nie obsluguje php. Czego wiec oczekujesz od wczytania pliku test.php? edit: dobra, nie bylo pytania, widze z php pobierasz ze zdlanego serwera edit2: daj var aktualnaStrona = $('body').pagecontainer('getActivePage').prop('id'); alert(aktualnaStrona); to bedziesz wiedzial czy ci w oogle tam wlazlo bo skoro nie masz ani error ani success to pewnie w oogle tam nie dochodzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem alert(aktualnaStrona); i dobrze rozpoznaje strony. Po otwarciu apki pokazuje 'one', a na drugiej stronie pokazuje 'two'.
Do ifa if (aktualnaStrona === 'two') też dobrze wchodzi if (aktualnaStrona === 'two') { alert('tu ma być ajax'); } Wywala altera. Coś jest nie tak z samym ajaxem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
alert($);
alert($.ajax); |
|
|
![]()
|
|
alert($);
Kod function ( selector, context ) { // The jQuery object is actually just the init constructor 'enhanced' return new jQuery.fn.init( selector, context, rootjQuery ); } alert($.ajax); Kod function( url, options ) { // If url is an object, simulate pre-1.5 signature if ( typeof url === "object" ) { options = url; url = undefined; } // Force options to be an object options = options || {}; var // Cross-domain detection vars parts, // Loop variable i, // URL without anti-cache param cacheURL, // Response headers as string responseHeadersString, // timeout handle timeoutTimer, // To know if global events are to be dispatched fireGlobals, transport, // Response headers responseHeaders, // Create the final options object s = jQuery.ajaxSetup( {}, options ), // Callbacks context callbackContext = s.context || s, // Context for global events is callbackContext if it is a DOM node or jQuery collection globalEventContext = s.context && ( callbackContext.nodeType || callbackContext.jquery ) ? jQuery( callbackContext ) : jQuery.event, // Deferreds deferred = jQuery.Deferred(), completeDeferred = jQuery.Callbacks("once memory"), // Status-dependent callbacks statusCode = s.statusCode || {}, // Headers (they are sent all at once) requestHeaders = {}, requestHeadersNames = {}, i jeszcze kilkadziesiąt linijek. Kod alert($.ajax({ url: zdalnyAdres+ 'test.php', //data: {sessionid: sessionid}, dataType: 'jsonp', success: function(json){ //console.log(json); //alert(json.komunikat); //$('#z').html(json.komunikat); }, error: function(jqXHR, textStatus, ex) { alert(textStatus + "," + ex + "," + jqXHR.responseText); } })); wyświetla [object Object] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 15:28 |