![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem. Mam pewne rekordy i mam kolumnę gdzie jest zawarty właśnie AUTO_INCREMENT
Na początku dobrze sortuje 1 Ania 2 Monika 3 Sandra a kiedy usunę jeden rekord np. Monikę robi się wtedy 1 Ania 3 Sandra. Istnieje może jakieś zapytanie na reset, czy odświeżanie tych numerów? Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat wałkowany n-razy. Poczytaj trochę o spójności danych. Co jeśli user Monika ma załóżmy powiązanie z kasą na koncie a nagle podstawiasz pod 2 Tomka?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie mógłbym tu otrzymać odpowiedzi?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to co chcesz zrobić nie ma podstaw bytu.
Kolumna tego typu nie służy do wizualizacji numeracji użytkowników. Traktuj jako wartość, której nie pokazujesz na zewnątrz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętam jak kiedyś te dziury też mnie denerwowały (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale trzeba wyłączyć pedantyczne myślenie jak się na nie patrzy. Ta wartość nie ma mieć żadnego znaczenia dla Ciebie, równie dobrze mogłoby być usjrbrk albo inny śmietnik. To jest tylko do jednoznacznego określenia który to rekord i przy usuwaniu rekordu, pozostałe nie powinny się zmieniać. Pokochaj te dziury. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 3 Dołączył: 25.08.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie mógłbym tu otrzymać odpowiedzi? W petli w php-ie zrób sobie numerację, o ile w php to wystawiasz To najprostsze rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To coś jak numer PESEL obywatela.
Nie można podłożyć takiego numeru pod innego człowieka. Każdy ma swój unikalny i matematycznie weryfikowalny. Jeżeli chciałbyś zrobić coś na wzór sortowania, to po usunięciu rekordu musiałbyś odpytać całą tabelę z imionami a następnie w specjalnej kolumnie np. `sort` albo `lp` przepisać kody: numer id - byłby jako AutoIncrement, a lp/sort miałby numery ustalone. wg takiego pseudokodu. query('DELETE `id`') foreach(query('SELECT imiona') as key => val) { $lp++; query("UPDATE imiona SET lp = ? WHERE id = ?", [$lp, $val['id']]) } Ale to i tak bezsensu. Liczby porządkowe tworzy się podczas wyświetlenia listy elementów, nie zapisuje się ich w bazie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:20 |