![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem ze skryptem php mianowicie jest to strona z opcją dodawania ogłoszeń w której po wprowadzeniu ogłoszenia zawierającego polskie znaki wszystko wyświetla się prawidłowo.
Gdy chcę jako tytuł ogłoszenia dodać wpis po rosyjsku oczywiście wpis się wyświetla rosyjskie znaki również ale w adresie url nie ma żadnych znaków odnośnika do tej podstrony powinno wyświetlać się to przykładowo w taki sposób //obyavlenie/mundshtuk-altovyy-metal-gold-7style-lebayle-IDbYwDM.html#d005cedab2;promoted u mnie za to jest tyle //produkt/gimnazja/2 po "2" powinien być ciąg znaków odnoszących się do ogłoszenia za to nie ma nic za to po polsku jest wszystko //produkt/kursy-komputerowe/4/programowanie-java gomyślam się że chodzi o funkcję get czy mam coś kombinować z *htacces? (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tj. cyrylica w URL czy nie ma?
Jeżeli jest, to gdzie jest zapisany URL w bazie? Jeżeli w bazie czy tam są zapisane cyrylicą? Sprawdź czy w .htaccess nie masz ograniczenia tylko do znaków łacińskich, albo po prostu długości znaków. Przetestuj swój kod tutaj: http://htaccess.mwl.be/ Jeżeli jest w porządku, to przeanalizuj _GETy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cyrylica nie jest zamieniana poprawnie na odpowiedniki z transkrypcji fonetycznej, bo pewnie funkcja budująca przyjazny URL w ogóle jej nie bierze pod uwagę (wycina te znaki).
Nie ma to związku z .htaccess. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem test tak wygląda
normalnie : # Turn on URL rewriting RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L] # Installation directory RewriteBase / # Protect hidden files from being viewed <Files .*> Order Deny,Allow Deny From All </Files> # Protect application and system files from being viewed RewriteRule ^(?:private)\b.* index.php/$0 [L] # Allow any files or directories that exist to be displayed directly RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d # Rewrite all other URLs to index.php/URL RewriteRule .* index.php/$0 [PT] i po teście RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC] This condition is not met. 2 RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L] This rule was not met. 3 RewriteBase / Using / as the base for the rewrites. 4 Order Deny,Allow This line is not supported by our tool. 5 Deny From All This line is not supported by our tool. 6 RewriteRule ^(?:private)\b.* index.php/$0 [L] This rule was not met. 7 RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f This condition was met. 8 RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d This condition was met. 9 RewriteRule .* index.php/$0 [PT] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli błąd jest w kodzie PHP
Zastosuj funckję: urlencode() i urldecode() dla dekodowania znaków diaktrycznych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:11 |