![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Dawno nie pisałem, bo też dawno nie miałem jakiegoś problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zrobiłem apkę online do darta. Brakuje mi tylko tabli rankingowej i kurczę nie wiem zupełnie jak to ugryźć. Dane w bazie zapisuję tak: (IMG:http://peterwebs.pl/dane.png) Chciałbym uzyskać tabelkę mniej więcej taką: Gracz | Mecze | Wygrane | Legi wygrane | Srednia average | Max ----------------------------------------------------------------------------------- Pomożecie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomożemy.
Pokaż co zrobiłeś do tej pory:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Z php na razie nic nie robiłem, wyświetlanie na potem ale zacząłbym od pobrania graczy. Potem pętla po kolei dla kazdego gracza:
(i tu sie zaczynają moje wypociny) przykładowo umiesciłem gracza o ID 5, bo nie mamy tu pętli przeciez.
I tu mam już kilka danych które mogę wyświetlić lub wykorzystać do przeliczenia innych name | team | id_player | ilosc_meczow | srednia Jan | BG | 5 | 8 | 268 Działając dalej kombinowałem na dwa sposoby, ale nie wiem czy w ogóle dobra droga podążam:
lub
W obydwu powyższych otrzymuję wynik #1054 - Nieznana kolumna 'wygrane' w field list To na razie tyle co zrobiłem w temacie rankingu. Ten post edytował kasior 25.02.2017, 10:55:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonaj sobie same podzapytania to zobaczysz o co chodzi z komunikatem błędu
|
|
|
![]()
|
|
No jakoś nic nie zobaczyłem. Podzapytania wykonują się poprawnie, otrzymuję kolumnę wygrane więc (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zrozum, odwolujesz sie do kolumny "wygrane", ktora nie istnieje w podzapytaniu. Raz w union sie ona nazywa "ilosc" a raz "wygrane". Dobrze by bylo, by zakazdym razem nazywalo sie tak samo. Wiec jak jedno zapytanie zwraca ci ilosc, to musisz stworzyc wirtualna kolumne z wartoscia NULL o nazwie wygrane, i viceversa. Jak zapytanie zwraca ci wygrane, to masz stworzyc wirtualne ilosc z wartoscia NULL. I pamietaj by kolejnosc byla zawsze ta sama
|
|
|
![]()
|
|
Witaj nospor, zawsze się pojawiasz jak mam problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
No dobrze, zakładając,ze masz rację to czemu zmieniając count(id_match) na np count(legs) (bo chodzi przecież o zliczenie rekordów w dalszym ciągu jest komunikat o nieznanej kolumnie wygrane??
Nie można używać dwa razy count w zapytaniu?? A w ogóle nie napisał nikt czy w dobrą stronę zmierzam bo może zupełnie inaczej się powinno podejść do tego. Ten post edytował kasior 26.02.2017, 21:16:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Twoje podzapytania dalej nie zwracaja kolumny wygrane. Komunikat wyraznie ci o tym mowi. ja ci wyraznie o tym mowie, a ty ciagle zdziwiony ze nie ma wygrane
|
|
|
![]()
|
|
Dalej nie rozumiem co mi chcecie powiedzieć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Rozwiązałem to następująco: (zapodaję całe kody)
Wynik: Gracz | Team | Ilość meczów | skut | Ilość wygranych | 3 dart | 1 dart g1 | DT | 9 | 2.2500 | 4 | 32 | 11 g2 | DT | 7 | 1.7500 | 4 | 43 | 14 g3 | DT | 8 | 2.0000 | 4 | 34 | 11 g4 | DT | 4 | 4.0000 |1 | 29 | 10 g5 | DT | 1 | 0 | 21 | 7 g6 | DT | 1 | 0 | 14 | 5 Ponieważ nie wiedziałem jak sobie to posortować żeby ranking był rankingiem dodałem pole skut które sortowane od najniższej do największej wartości da nam ranking w kolejności, jednakże to sortowanie nie działa. Być moze da się to wszystko prościej zrobić - ja nie potrafię póki co.... Dopiszę, żeby zakończyć temat że sortowanie opanowane za pomoca funkcji:
Ten post edytował kasior 27.02.2017, 10:53:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:16 |