![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam do napisania klasę (zbiór klas) która będzie odpalona gdzieś na początku kodu. Obojętnie czy to będzie pojedynczy plik php, czy Bootstrap frameworka. Wymagania:
Od razu nasuwa się myśl wykorzystania Singleton, ale ponieważ jest to antywzorzec szukam lepszego rozwiązania. Najlepiej jakby dało się zrobić coś takiego w wywołaniu:
Mogę prosić o jakieś sugestie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rejestr?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Demonizowanie Singletona jest bezpodstawne. Wszystko zależy od tego kto go tworzy i co ma wykonywać. Ja osobiście korzystam z Singletonów nawet we frameworkach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Registry, wydaje mi się, że to wyjdzie na to samo z jakością kodu. Jedyne co widzę sensownego w tej roli to Singleton i Dependency Injection.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Demonizowanie Singletona jest bezpodstawne. Wszystko zależy od tego kto go tworzy i co ma wykonywać. Ja osobiście korzystam z Singletonów nawet we frameworkach. To, że ktoś zrobił coś we frameworku nie oznacza, że jest to poprawne rozwiązanie. Demonizowanie singletona jest bardzo podstawne i w żadnym stopniu nie zależy od tego kto go tworzy i co ma wykonywać - singleton jest antywzorcem, ponieważ: 1. Przeczy paradygmatowi programowania obiektowego 2. Przeczy innym paradygmatom programowania jak odwrócone sterowanie (IoC) chociaż nie aż tak bardzo jak w przypadku pkt. 1 3. Niesamowicie utrudnia, o ile w niektórych przypadkach uniemożliwia napisanie porządnych testów jednostkowych, trzeba się czasami bardzo nakombinować, żeby napisać test jednostkowy klasy, która zależy od takiego singletona. 4. I teraz miazga dla singletona - singleton nie jest niczym innym, jak globalem - tak tak, singleton to "zmienna" globalna, jest realizowany za pomocą statycznej metody danej klasy natomiast z założenia jest czymś globalnym, a jak powszechnie wiadomo wszystko co globalne w językach obiektowych jest złem. Porządną alternatywą dla singletona jest po prostu nieużywanie singletona, a poza tym to Registry, Service Container czy Service Locator - kwestia nazwy, idea wspólna. Cytat Wymagania: tylko jedna instancja na całe wywołanie dostęp z dowolnego miejsca w kodzie brak zależności od innych klas, nie chcę instalować dodatkowych zależności jak np PHP DI maksymalna uniwersalność, ma działać zarówno z kodem PHP 5.3 jaki i 7.1+ Niestety, ale przy głupich założeniach nie zrobisz nic porządnego. Skąd w ogóle takie bezsensowane wymaganie jak i 2? Co do 3 to nie bardzo rozumiem, zależności między klasami są czymś naturalnym, ponieważ nawet w rzeczywistości nic nie występuje samo, praktycznie każde "coś" oddziałuje z "czymś" innym. Problem pojawia się, gdy tych zależności robi się za dużo, ale wtedy przychodzą z pomocą odpowiednie techniki refaktoryzacji. Wymaganie 1 można spokojnie spełnić bez singletona i bez service locatora za pomocą zwykłego DI i utworzenia instancji danej klasy w jakiejś wyższej warstwie. Cytat Jedyne co widzę sensownego w tej roli to Singleton i Dependency Injection. Singleton przeczy DI, bo zamiast wstrzykiwać zależność po prostu odwołujesz się do statycznej metody innej klasy - takie jest założenie singletona.
Ten post edytował lukaskolista 4.02.2017, 18:52:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzeba użycia globala świadczy o złej architekturze aplikacji, nie nadrobisz złej architektury naszym geniuszem (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png)
Jak potrzebujesz używać singletona to go używaj, po co robić obejście dla obejścia? Pierwsze obejście zasad obiektowości - używanie globala by obejść hermetyzację, po co kolejne obejście singletona? Ma to sens na zdrowy rozsądek? Złe + złe nie równa się dobre (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png) W ten sposób powstają coraz to gorsze "potwory" (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) A dobrą alternatywą będzie dobre zaprojektowanie kontekstu aplikacji i jego wstrzykiwanie (lub zaimplementowanie jako warstwa abstrakcii) do odpowiednich miejsc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lukaskolista
Oczywiście masz rację, jest wiele wad singleton lecz nadal twierdzę że w niektórych sytuacjach jest to po prostu proste rozwiązanie, zwłaszcza dla klas które dostarczają utility. Zdaję sobie sprawę z tego że taki kod nie jest w pełni "poprawny" jeżeli chodzi o wszelkie wzorce i wytyczne ale np. nie widzę nic złego w użyciu singletona dla bardziej rozbudowanego loggera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Puszy
A ja widzę, np. nie jesteś w stanie rzetelnie przetestować klasy klienckiej takiego loggera bo po prostu nie da się go zamockować (w mockery niby się da, ale jest to obarczone bardzo dużymi ograniczeniami). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:35 |