![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje jakieś przeciwskazanie, aby klasę User rejestrować jako service? Chodzi o to, że ustawiam w niej role użytkownika na podstawie różnych parametrów i niewielkich algroytmów. Dotychczas były to parametry zapisywane w bazie, w tabeli User, natomiast teraz chcę nadać rolę na podstawie parametru zapisywanego w configu, a żeby się do niego dostać, potrzebowałbym wstrzyknąć - sam jeszcze nie wiem co, ale choćby np. cały container. Ale czy to jest zalecane rozwiązanie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A takie coś nie może być ? http://stackoverflow.com/questions/1033070...e-inside-entity
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to wtedy za każdym razem musiałbym nadawać rolę w miejscu, w którym jest ona sprawdzana. Więc równie dobrze mógłbym jej nie nadawać, tylko osobno sprawdzić warunki jej przydzielania i na tym poprzestać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Encja zdecydowanie nie powinna być usługą. Jeżeli opisane rpzez Ciebie "algorytmy" masz w encji, to utwórz nową usługę i tam je umieść, a encje zostaw w spokoju. Encje są w warstwie data persistance i tam powinny pozostać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak trochę może offtopowo bo w Symfony siedziałem chwilę ale miałem podobny problem do Twojego w ZF2, po prostu stworzyłem sobie klasę statyczną przy bootstrapie i ładuję tam wszystkie tego typu dane i funkcję pomocnicze. Dla przykładu onBootstrap ustawia mi w klasie użytkownika, kluczowe dane z configu o które często odpytuję, ustawiam też entityManagera tak że jest dostepny w każdym miejscu projektu czy też dodaję funkcje pomocnicze takie jak tworzenie sluga do tekstu czy też generowanie losowego ID o konkretnej składni.
|
|
|
![]()
|
|
Encja zdecydowanie nie powinna być usługą. Jeżeli opisane rpzez Ciebie "algorytmy" masz w encji, to utwórz nową usługę i tam je umieść, a encje zostaw w spokoju. Encje są w warstwie data persistance i tam powinny pozostać. Czyli wszystkie role powinny być zapisane w bazie, a nie tworzone "w locie"? Myślałem, że skoro w dokumentacji jest:
to można sobie tam zwracać role jakie się chce, w zależności od wartości innych pól Usera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale jeśli chcesz użyć usługi, to już musisz to zmienić. Encja nie może korzystać z usług i tyle. Encja reprezentuje to, co zapisane jest w bazie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Myślałem, że skoro w dokumentacji jest: - zauważ, że musi być ta metoda, bo wymusza to interfejs.Natomiast ten fragment kodu jest owszem, niefortunny - bo nawet jeśli coś hardkodujemy to powinniśmy to chociaż okomentować. Można tak zrobić, jeśli każdy User ma mieć zawsze jedną i tą samą rolę - po co wtedy zapisywać to w bazie? Robi się wtedy stałą typu "USER_DEFAULT_ROLE" (albo "FIXED_ROLE") a metoda getRole zwraca tą stałą. Jeśli natomiast rola ma się dla użytkownika zmieniać, to chyba oczywiste, że powinieneś ją przechowywać w bazie danych. Natomiast jeśli potrzebujesz obiektu, który zawiera dane nie tylko z bazy oraz nie jest odwzwierciedleniem rekordu z tabeli bazodanowej to nie może to być encja - jednak w praktyce różnie bywa i nierzadko programiści wp.... do encji co popadnie. O tym co powinno być w encji a co nie decyduje zdrowy rozsądek - zazwyczaj drobna logika jest dopuszczalna (np. implementacja metody getFullName, która zwraca name + lastname lub inne takie). Jednak trzeba pamiętać, że "czystej" encji oczekuje wiele komponentów (formularze, walidatory, menedżer encji etc.) i majstrując przy niej możesz wywalić pół aplikacji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jesteśmy przy Encjach i Serwisach to mam takie pytanie. Hipotetycznie i w uproszczeniu.
Mam klasę Counter dla User, takich liczników/aktualizatorów będę miał sporo większość odpalanych przez AJAX. Zaczynam z Symfony i nie bardzo ogarniam struktury do tej pory pisałem w MVC i miałem jedynie 3 foldery ![]() 1. Mam zrobione: podczas rejestracji Listener nasłuchuje czy rejestracja przebiegła prawidłowo i uruchamia Kontroler z metodą Init, która zakłada dla Usera pozycję z w tabeli Counter. 2. Teraz chce przy każdym odświeżeniu strony aktualizować Counter Usera ... i mam dylemat co do nazewnictwa Folderów a raczej poprawnego przypisania tej usługi bo raczej inkrementacja Coutera to usługa co nie ? Podpowiedzcie gdzie mam umieścić taka klasą aktualizującą Counter 1. Model/Manager 2. Service/Manager 3. a może zrobić Fabrykę dla Countera i wywołanie przez Klasę jakiegoś Listenera podczas każdego przeładowania strony wywoływane przez Twiga -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Mam zrobione: podczas rejestracji Listener nasłuchuje czy rejestracja przebiegła prawidłowo i uruchamia Kontroler z metodą Init, która zakłada dla Usera pozycję z w tabeli Counter. Że co? Bardziej się nie dało utrudnić sobie życia? Cytat 2. Teraz chce przy każdym odświeżeniu strony aktualizować Counter Usera ... i mam dylemat co do nazewnictwa Folderów a raczej poprawnego przypisania tej usługi bo raczej inkrementacja Coutera to usługa co nie ? Czemu chcesz nazywać klasy z "Manager"? Co do klasy, to powinna być ona usługą, jest wiele konwencji nazewnictwa, stosuj jak najbardziej naturalne nazwy, jak np. UserCounter (licznik użytkowników), chociaż pewnie nie o to Ci chodzi. Jeśli chcesz (mogę jedynie przypuszczać, bo wyraziłeś się nieprecyzyjnie) licznik odsłon serwisu przez danego usera, to nazwij taką klasę ViewsCounter (licznik odsłon) lub coś w tym rodzaju. Cytat 3. a może zrobić Fabrykę dla Countera i wywołanie przez Klasę jakiegoś Listenera podczas każdego przeładowania strony wywoływane przez Twiga Fabryka dla Countera... wywoływane przez listenera i twiga... współczuję utrzymania takiego rozwiązania. Ten post edytował lukaskolista 8.12.2016, 21:58:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na razie4 specyzuję tylko pkt 1.
Korzystam z FOSa a on defaultowo przekierowuje mnie na index więc muszę mieć listenera aby przechwycić poprawnie zalogowanie i przekierować na swój routing, ale może da radę to zrobić inaczej? -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Lowiczak
http://stackoverflow.com/questions/1878338...after-logged-in nie musisz mieć żadnych listinerów.. zrozumiałem że po zalogowaniu ma cię gdzieś przekierować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale może da radę to zrobić inaczej - oczywiście, podstawowym Twoim problemem jest, że jak przypuszczam, użyłeś jakiegoś bundla z konkretną implementacją, natomiast potrzebujesz implementacji szczególnej. Dlatego zamiast coś instalować po czym natychmiast kombinować jak to obejść, powinieneś po prostu zaimplementować logowanie po swojemu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie zrobić to na Voter'ach, definiować swoje uprawnienia i w nich je sprawdzać dokładnie tak, jak ma to miejsce w przypadku roli.
A tak jakiś custom:
I wtedy Voter wygląda tak:
Ten post edytował kpt_lucek 12.12.2016, 14:27:12 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za info, jestem mądrzejszy o kilka postów
![]() Na razie mam tylko kilka serwisów. Co do Voter przyda się bo aktualnie wziąłem się za uprawnienia. -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:42 |