![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam taki skrypt:
Wszystko działa w nim poprawnie, jednak w przypadku niektórych zdjęć PIONOWYCH - automatycznie obraca je na POZIOME. Wie ktoś może dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie te zdjęcia mają orientacje zapisaną w EXIF. Wygooglaj sobie "exif orientation"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niektóre mają.... zdjęcia są robione iPhonem i starą lustrzanką.... Na serwerze mam PHP7.
Wiesz może jak to poprawić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytać exif, przeskalować zdjęcie i obrócić zgodnie z tym co jest w exif.
http://stackoverflow.com/questions/7489742...ust-orientation |
|
|
![]()
|
|
Nie mam tej funkcji w php (exif_read_data) (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Da się to może jakoś inaczej rozwiązać? Np. usunąć jakoś ten EXIF? |
|
|
![]()
|
|
http://php.net/manual/en/exif.installation.php jesli jestes w stanie to zainstaluj.
Usunięcie exifu powoduje przekręcenie z pionowego na poziome. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem podobny problem przy wgrywaniu zdjęć, zdjęcia z dużą rozdzielczością podczas wyświetlania były obrócone o 90 stopni. Przy mniejszych rozdzielczościach (Full HD, HD) problem nie występował.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli usunięcie exifu też nic nie da :/
Napiszę do firmy hostingowej - może mi to doinstalują.... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Finalnie ten kod powinien wyglądać tak:
(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:47 |